Хмельницьку АЕС відвідав  народний депутат україни А.Шинькович

26 квітня Хмельницьку АЕС відвідав народний депутат України Андрій Шинькович. В рамках візиту народний депутат України від 189 округу, до складу якого входять м.Нетішин, Красилівський, Теофіпольський, Білогірський, Ізяславський райони Хмельницької області, озна­йомився із виробничо-технічними показниками Хмельницької АЕС та галузі в цілому. Під час ознайомчого візиту народний обранець побував в машзалі та на блочному щиті управління першого енергоблока ХАЕС.

Вичерпну інформацію з усіх сторін діяльності найбільшого підприємства краю Андрій Васильо­вич отримав від генерального директора станції Миколи Сергійовича Панащенка. Цьогоріч, на момент відвідин депутата, колектив ХАЕС демонструє високі показник­и як з виробітку електро­енергії, так і культури праці. Станція в числі лідерів за коефіцієнтом використання встановленої потужності. У 2016 році планується  виробити 7148 млн кВт·г електроенергії на першому енергоблоці, та 7119 млн кВт·г – на другому. Плани реальні. А попереду роботи з продовження строку експлуатації першого енерго­блока. Генеральний директор ХАЕС зазначив, що модернізація та заходи з підвищення безпеки є стрижнем у робо­ті адміністрації та колективу стан­ції і з 1987 року (початку екс­плу­атації ХАЕС) вико­нано 825 ро­біт, спря­мо­ваних на по­кра­щення ха­рак­те­ристик з безпеки. Що це дієва програма, співрозмовник зміг дізнатись з діаграм порушень після пуску­ першого і другого енер­гоблоків. Принаймні, спостерігається шестикратне зменшення відхилень у роботі. Велика заслуга у цьому і навча­льно-тренувального центру, де атестований персонал  шліфує на­вички роботи у критичних ситуаціях.

Відповідаючи на запитання представників преси про враження і ті питання, що стоять і мають стояти на порядку денному законодав­чого органу, Андрій Шинькович зазначив необ­хід­ність виділення коштів на безпеку, обо­в’язкове завершення спорудження 3 та 4 енергоблоків, вирішення питання продажу за  кордон найконкурентнішої продукції України – електроенергії. Він назвав ситуацію із блокуванням рахунків Енергоатома злочинним, бо це не відповідає інтересам країни і висловився за цілковиту підтримку розвитку атомної енергетики в державі­.

Віктор Гусаров

Фото автора