Їх об’єднала Атомпрофспілка

Профспілкова організація пенсіонерів ХАЕС (голова цехового комітету – Ольга Василівна Яськів) нараховує 730 членів профспілки, непрацюючих пенсіонерів, і є другою за чисельністю після енергоремонтного підрозділу ХАЕС.

730 людей різних профе­сій, які десятиліт­тями виконували свої трудо­ві обов’язки, обій­маючи най­різноманіт­ніші посади. Людей, які з дня в день, з року в рік жили в ритмі свого рід­ного­ підприєм­ства – Хмельни­цької атомної елек­тростанції. 730 досвід­чених, активних людей, сповнених не лише спогадами, але й планами на майбутнє.

Щорічно восени, ко­ли вже зібрані врожаї на дачних ділянках, пенсіонери вирушають у мандри – їздять на екскурсії у Карпати. Географія подор­ожей багата та різноманітна: Яремче, Вер­хо­вина, Ворохта, Татарів, Буковель,  водоспади Гук та Шипіт, озеро Синевір. А на день Конституції України 2017 року пенсіонери здивували, здійс­нивши туристичний похід Чорногорським хребтом­. Завершальним етапом його було схо­дження на одну із найвищих гір Україн­ських Карпат – Чорну Гору (інша назва – Піп Іван) висотою 2028,5 метрів над рівнем моря.

Не залишаються байдужими пенсіонери і до порядку та чистоти у рідному місті. Вони – незмінні учасники щорічних загальноміських екологічних акцій «За чисте довкілля», які проводяться двічі на рік - весною та восени. А ще неодноразово долучались до суботників «По­сади дерево – збережи планету», які багато років поспіль проводить комісія профкому по роботі з дітьми та шефській роботі.

Не проходить повз увагу організації пенсіонерів і така сфера, як культурний відпочинок та розваги. Тісно спів­працюючи з директором та керівниками творчих колективів Нетішинського Палацу культури, пенсіонери беруть активну участь у багатьох мистецьких проектах, виставках, ве­чорницях, літературних та пісенних ве­чор­ах. Крім того, двічі на рік – до 8 Березня та до Дня енергетика – в Центрі ділових зуст­річей проводяться вечори від­починку з влас­ною концертною програмою, іграми та конкурсами.

Спільними зусил­лями 2-х комісій профкому ХАЕС – з фіз­куль­турно-масової роботи та по роботі з дітьми і шеф­ській роботі – організована гру­па «Здоров’я» з числа­ ветеранів ХАЕС, непрацюючих пенсі­оне­рів, членів проф­спілки. Фізкуль-тур­но-оздо­ров­чі заняття з ними про­водяться на базі НТЦ двічі на тиждень, у понеділок та серед­у. Безпо­серед­нім куратором занять є ін­структор з фізкультури НТЦ, досвідчений та висококомпетентний спе­ці­аліст у питаннях фізичної культури, голова КФМР профкому Степан Григорович Пенчук. Від­по­відальним від організації пенсіонерів за відвідування та порядок є автор цих рядків. У програмі занять – динамічна, але з  врахуванням вікових можливостей кожного, розминка у спортивній залі із застосуванням різноманітних комплексів вправ та спортивного інвентаря: м’ячів, обручів, скакалок, ракеток, гімнастичних палиць, матів, бар’єрів тощо. Потім – заняття на тренажерах.                       І на завершення – сауна та водні процедури.

Для більш ефективної організації спортивно-масової роботи серед пенсіонерів обраний фізорг – Олександр Миколайович Ткачук.

У 2014 році команда пенсіонерів ХАЕС вперше взяла участь у змаганні з плавання в залік Спартакіади цехів та підрозділів ВП «ХАЕС». Починаючи з 2015 року серед  пенсіонерів проводиться щорічна внутрішня спартакіада з таких видів змагань, як дартс, городки, шахи, шашки, нарди, настільний теніс та бадмінтон. З 2016 року участь ветеранів ХАЕС у щорічних Спартакіадах серед цехів та відділів ВП «ХАЕС» передбачена у складі збірної команди відділів. І якщо пенсіонерам не під силу змагатись з молодими у динамічних ігрових та силових видах спорту, то в шахах і шашках вони не раз виводили свою команду в трійку переможців.

Зберегти здоров’я та фі­зичну форму, як можна довше бути дієздатним та самостійним, не стати тягарем  рідним та близьким – ось чого найбільше хоче кожна лю­дина у зрілому віці. А якщо є можливість ще й приємно провести час, поспілкуватись, відчути приплив сил та енергії, позмагатись у спритності, а головне – відчути, що хтось про тебе дбає, створивши для тебе ці умови та можливості, комусь ти не байдужий, то ти  частинка чогось великого. І це велике – колектив односпілчан, членів Атомпроф­спілки. Бо разом ми сильні.

Людмила Малько,

пенсіонер,  ветеран Атомпрофспілки,

член профкому ХАЕС шести каденцій