Конкретнi кроки для досягнення мети

Тематика добудови третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС для заступника генерального директора з капітального будівництва Олега Рахлінського є не тільки постійно актуальною, а й певною мірою вистражданою. Він є учасником усіх заходів, що проводились на нашій електростанції з нагоди нарощення енергетичних потужностей. Десять років тому Олегу Васильовичу випала відповідальна місія брати участь у організації процесу консультацій з громадськістю щодо будівництва двох нових енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС, які проводились з метою подальшого втілення політики прозорості та відкритості рішень у сфері використання ядерної енергії, більш широкого забезпечення участі громадян та їх об’єднань у формуванні цієї політики та обговоренні питань, пов’язаних з розміщенням, проектуванням та спорудженням ядерних об’єктів.

Приводом для початку консультацій стало завершення робіт із розробки проекту техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) спорудження енергоблоків № 3 і 4 ХАЕС та (у складі ТЕО) оцінки впливів на навколишнє середовище (ОВНС) при будівництві та експлуатації енергоблоків. ТЕО виконано на замовлення ДП «НАЕК «Енергоатом» генеральним проектувальником ПАТ «Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут «Енергопроект» (ПАТ «КІЕП»), і входить до складу документів, необхідних для прийняття рішення про будівництво цих енергоблоків у порядку, встановленому законодавством.

На підставі висновків ОВНС, 5 березня 2011 року була опублікована «Заява про екологічні наслідки діяльності при будівництві та експлуатації енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС».

Але згодом ситуація змінилась. Прийнятий Закон України «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції» втратив свою чинність, виникла необхідність коригування техніко-економічного обгрунтування будівництва енергоблоків №3, 4. Крім цього, єдиним варіантом подальшого спорудження енергоблоків є завершення будівництва із використанням модифікованої реакторної установки ВВЕР-1000 та зміною постачальника реакторної установки. В результаті проведення переговорів було прийнято рішення про застосування в проекті енергоблоків №3, 4 реакторної установки ВВЕР-1000 Skoda JS a.s. (Чеська Республіка), яка відповідає всім критеріям вибору типу РУ. В якості референтної  розглядалася реакторна установка типу ВВЕР-1000, яка реалізована на АЕС «Темелін» (Чеська Республіка). При цьому в проекті РУ ВВЕР-1000 Skoda JS a.s. повинні бути реалізовані всі заходи щодо підвищення безпеки і надійності відповідно до «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електростанцій України». На сьогоднішній день ПАТ КІЕП виконав коригування ТЕО із використанням РУ ВВЕР-1000 виробництва фірми «SKODA JS a.s.». Матеріали відкоригованого ТЕО пройшли комплексну державну експертизу в ДП «Укрдержбудекспертиза». Отримано експертний звіт №00-2193-16/ПБ від 29.05.2017, у якому сказано, що документація ТЕО будівництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС може бути схвалена в установленому порядку.

За словами Олега Рахлінського, сьогодні важливим є підписання меморандуму про співпрацю з чеськими партнерами, що дасть можливість зробити впевнені кроки для реалізації проекту з виготовлення реакторної установки ВВЕР-1000 та пришвидшить прийняття необхідного Закону.

- Для нас важливим є те, - коментує Олег Рахлінський, - що на рівні енергокомпанії прийнято рішення про завершення будівництва третього енергоблока Хмельницької АЕС у 2026 році. Для цього необхідно пройти певні процедури, зокрема, завершити консультації із двома країнами за конвенцією Еспо, яка передбачає оповіщення про запланований вид діяльності, тобто добудову та введення в експлуатацію двох нових ядерних установок,  а також одержати звіт Міністерства екології та природних ресурсів. Після цього можна буде повторно виходити на Верховну Раду України для прийняття Закону про розміщення та проектування третього та четвертого енергоблоків. Без цього документу, а також проекту, неможливо проводити будь-які будівельно-монтажні роботи. Дозволяються лише роботи так зва­ного підготовчого періоду. Тому було прийнято рішення про проведення низки ремонтно-відновлювальних робіт за участю Управління будівництва Запорізької АЕС. Спеціалісти ЗАЕС на нашому проммайданчику працюють майже півроку. За цей час було забезпечене електроживлення окремих приміщень третього енергоблока, змонтовано баштовий кран. Перед ними поставлено завдання до першого жовтня поточного року накрити тимчасовим дахом оббудову реакторного відділення для захисту від попадання в приміщення дощу, снігу.

Наразі всі питання щодо процесу завершення будівництва третього те четвертого енергоблоків перебувають під особистим контролем тимчасового виконувача обов'язків президента ДП «НАЕК» Енергоатом» Петра Котіна.

Олександр Шустурук