Тривають консультації з громадськістю

Заступник головного інженера з  нових блоків Хмельницької АЕС Геннадій Самосєй є постійним учасником консультацій з громадськістю нашого регіону щодо перспектив добудови третього та четвертого енергоблоків. У ході зустрічей із представниками територіальних громад акцент робиться на ознайомленні із основними пунктами відкоригованого техніко-економічного обґрунтування (ТЕО), матеріали якого пройшли комплексну державну експертизу ДП «Укрдержекспертиза». За словами Геннадія Самосєя, у відповідному звіті, зокрема, зазначено, що документи ТЕО з будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС можуть бути затверджені у встановленому порядку.

- Для нас техніко-економічне обґрунтування є важливим документом, - розповідає Геннадій Михайлович, - він дає можливість рухатися в напрямку прийняття важливих урядових документів перед початком завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків. «Техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3,4 Хмельницької АЕС» було розроблено Генеральним проектантом ХАЕС - ПАТ «КІЕП» в рамках договору з ДП «НАЕК «Енергоатом». Проведена його комплексна державна експертиза, яку схвалено розпорядженням КМУ від 04.07.2012 №498 р.  Надалі було виконано коригування матеріалів ТЕО у зв'язку з необхідністю заміни постачальника реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 на ВВЕР-1000 виробництва «SKODA JS a.s.»;  необхідністю реалізації положень нормативно-правових актів та нормативних документів, змінених або введених в дію після схвалення ТЕО. Технічні рішення, не пов'язані із зазначеними змінами, залишаються такими, що відповідають схваленому ТЕО зі всіма об'єктами і спорудами комплексу енергоблоків     №3 і 4 ХАЕС.

 Діяльність у сфері використання ядерної енергії в Україні регулюється Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та «Конвенцією про ядерну безпеку», а також встановленими відповідними правовими та нормативними актами.  Необхідність здійснення діяльності щодо коригування ТЕО спорудження енергоблоків № 3, 4 ХАЕС, включаючи ЗВНС визначена наступними документами: «Будівництво енергоблоків №3, 4 на Хмельницькій АЕС. Концептуальне рішення № КР.46.001-14, зареєстроване 20.10.2014 р.»; «Технічні вимоги до реакторної установки типу ВВЕР-1000 для енергоблоків № 3,4 Хмельницької АЕС. ТТ.46.003-15», узгодженні ДІЯРУ; Завдання на проектування «Будівництво енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС. ТЕО».

- Під час проведення консультацій з громадськістю, які найчастіше лунають запитання?

- Жителів нашого регіону цікавлять причини проведення консультацій, бо ж вони раніше брали участь у громадських слуханнях з приводу завершення будівництва двох нових енергоблоків. Ми роз’яснюємо, що в результаті проведення переговорів із потенційними постачальниками обладнання реакторної установки було прийнято рішення про застосування РУ ВВЕР-1000 виробництва Skoda JS a.s., яка відповідає всім встановленим нормативним документам України і вимогам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). В якості референтної реакторної установки (РУ) розглядається РУ типу ВВЕР-1000, яка реалізована на АЕС «Темелін». При цьому в проекті енергоблоків № 3,4 ХАЕС включаючи РУ, яка буде застосовуватись,  повинні бути реалізовані всі заходи щодо підвищення безпеки і надійності відповідно до «Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків атомних електро­станцій». Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» обрала турбінну установку на базі проекту К-1000-60/1500-2М виробництва ВАТ «Турбоатом». Спорудження енергоблоків № 3, 4 передбачається з використанням існуючих будівельних конструкцій реакторного відділення, РДЕС та інших об'єктів, безпосередньо пов'язаних із реакторним відділенням, які знаходяться в стадії незавершеного будівництва. При цьому виконуються всі ремонтно-відновлювальні роботи будівельних конструкцій, які визначені за результатами обстеження та оцінки їх технічного стану.

- Не менша увага і до підвищення рівня систем безпеки.

- Так, аварія на японській АЕС багатьох змушує серйозніше ставитись до експлуатації ядерних установок. Ми інформуємо, що на нових енергоблоках будуть встановлені такі системи безпеки, як захист першого контуру від перевищення тиску; аварійне газовиділення; пасивна частина системи аварійного охолодження зони; аварійне охолодження активної зони високого тиску;  аварійне охолодження активної зони низького тиску;  захист другого контуру від перевищення тиску, включаючи парові арматурні блоки на паропроводах; подача аварійної живильної води в парогенератори, тощо.

На кожній зустрічі, а вони вже відбулися у Шепетівці, Здолбунові, Славуті, ми наголошуємо, що вся інформація про перспективи добудови нових енергоблоків у вільному доступі знаходиться на офіційних сайтах ВП ХАЕС та ДП «НАЕК «Енергоатом». Крім цього ми завжди відкриті для конструктивного спілкування. Потрібно дочекатися схвалення нового техніко-економічного обґрунтування Кабінетом Міністрів України, у якому визначено новий тип ядерної установки ВВЕР-1000 виробництва чеського ядерного машинобудівельного концерну. Новий документ (ТЕО) проходить нині необхідні експертизи, виконано також оцінку вартості будівництва нових енерго­блоків. Сам процес завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС безпосередньо залежить від прийняття розпорядження КМУ та схвалення ЗУ щодо буді­вництва енергоблоків №3, 4  з доброї волі депутатів Верховної Ради України.

Олександр Шустерук

Фото автора