Днями нашу електростанцію відвідали консули Генерального консульства Республіки Польща Анджей Францішек Кухарук, Анджей Рачковскі і Марлєна Вожьніца. Їх візит відбувся за сприяння голови правління ВАТ «УБ ХАЕС» Дмитра Оцабрики.

Гостей цікавила технологія виробництва електроенергії на ядерних установках, підвищення кваліфікації персоналу, заходи з підвищення безпеки. Про це вони отримали вичерпні відповіді під час зустрічі із заступником генерального директора ХАЕС з капітального будівництва Олегом Рахлінським.

Згідно з програмою          перебування іноземних представників на ХАЕС відбулась  екскурсія у машзал другого енергоблока. Консули також­ стали свідками роботи оперативного персоналу на діючому блочному щиті управління. В               ході знайомства з об’єктом Дмитро Оцабрика давав відповіді на запитання, розповідав про участь ВАТ «УБ ХАЕС» у спорудженні першого та другого енергоблоків.

Представники Генерального консульства зазначили, що вони вперше на такому енергетичному підпри­ємстві, як діюча АЕС. Консул Анджей Фран­цішек Кухарук, принаймні переконаний, що сьогодні немає альтернативи атомній енергетиці. Але до цього має схилятися більшість громадськості, і не тільки в Україні, а й у Польщі, де вже не один рік точаться розмови про вирішення енергетичних проблем, зокрема, й за рахунок пуску власної АЕС.

У польських гостей була можливість              оглянути місцевість за межами проммайданчика, а також почути розповідь Дмитра Оцабрики про використання  води великого ставка-охолоджувача, в якому добре почувається багато видів прісноводних риб.

Коли Анджей Францішек Кухарук дізнався, що генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко любить рибалити на станційному водосховищі, сказав: «Кращої реклами надійності енергоблоків і відсутності шкідливого впливу АЕС на довкілля не потрібно».

На завершення візиту відбулись оглядини експонатів краєзнавчого музею, у ході яких гості довідались, що у спорудження міста енергетиків внесли свою лепту й польські будівельники.

Олександр Шустерук