Квiтує травень на ХАЕС

Після тріскучих січнево-лютневих морозів весна неквапом вступала в свої права. Та навіть за прохолодної погоди оживали дерева і кущі, на клумбах потягнулися до сонця першоцвіти. А коли вже стало по-справжньому, а то й по-літ­ньому тепло, вмить забуяло все довкола. Порадували око миловидні нарциси, тепер ось полум`ям горять тюльпани, п`янить духмяний аромат бузкових суцвіть.

Над ошатністю клумб і зелених насаджень щоденно чаклують дбайливі руки трудівниць з дільниці утримання території і приміщень цеху господарського забезпечення. За словами його начальника І.М.Мельничука, серед них чимало людей з великим досвідом у цій сфері діяльності – у когось він складає навіть 30 і більше років. В своїх рядах дільниця, якою керують 4 майстри, об`єднує кваліфікованих озеленювачів – спе­­ці­алістів 4, 5 і 6 розрядів. Люди дуже відповідальні, знають толк у своїй роботі, наглядним свідченням чого є впорядкована територія станції.

Роботи вистачає протягом року, але з настанням весни наступає особливе пожвавлення. Бо ж саме в пору підрізати й підбілити дерева, розрихлити клумби, висадити квіти. Та й сам грунт привести до пуття, аби зелені насадження нормально росли й розвивалися. Варто зазначити, що він на території станції за своїм складом не зовсім підходящий для цього. Пісний пісок не може забезпечити повноцінного «життя» рослинам, потрібен чорнозем, якого відповідної якості також не просто знайти в найближчій окрузі. Як вихід із ситуації – завезений торф. Хоча й він не всім видам дерев підходить, отож буває доводиться кілька разів висаджувати саджанці, аби вони прижилися.

Будучи обмеженими в коштах на придбання насіння й розсади, в цеху намагаються самотужки вирощувати посадковий матеріал. У невеличкій теплиці висівають насіння квітів, намагаючись у такий спосіб отримати максимальну кількість необхідної розсади. Вдається отримати відсотків 80 від потреби, решту закупляють. Саджанці дерев в основному з місцевих лісництв, дещо викопують у місцях, де проходять лінії електропередач. Там, як правило, беруть дуби, клени тощо.

Років п`ять тому озеленювачі взяли за правило висаджувати на клумбах багаторічні види квітів. Такий підхід виправдав себе – вже з ранньої весни й до пізньої осені маємо різнобарв`я живих «килимів». Зараз на них бал правлять тюльпани, за якийсь час, відповідно до сезону, естафету підхоплять петунії, троянди, чорнобривці, іриси...

Ольга Сокол

Фото Валерія Валуєва