Ми ті, хто творить Україну в роботі, творчості, житті

В центральній міській бібліотеці відбулася презентація археографічного проекту з видання архівних джерел з історії Славутчини та міста Нетішина. Презентував проект директор Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного кандидат історичних наук Владислав Берковський.

«Студії з історії Славутчини», «Націоналістичний рух опору на півночі Хмельниччини (1943-1948)», «Колективізація та голо­домор на Славутчині», «Джерела до історії партизанського з’єднання ім. Ф.М.Михайлова», «Славута. Заснування та походження» - ці та ряд інших видань опрацьовано та видруковано за участі презентанта. Він звернув увагу присутніх на протиріччя і неузгодженості, що містяться у звітах та різного роду протоколах і зажадав критичного підходу до тих чи інших свідчень. Владислав Геор­гійович розповів про певні труднощі у зборі матеріалів, лакуни у документо­знавстві тих чи інших подій тощо.

Серед учасників презентації були знані особи. Микола Томенко, відомий громадський та політичний діяч, кандидат історичних наук, доктор політичних наук, автор понад ста наукових дослі­джень з політичних наук, історії та культурології, який вже не вперше в нашому місті. Він висловив  прихильність до біблі­о­тек, подарувавши книгозбірні ЦБС Неті­шина власні творчі здобутки. Відвідав міську бібліотеку депутат обласної ради Іван Гладуняк, який огранив своє бачення­ представленої презентації. Свого часу Іван Васильович в ранзі міського  голови зробив значний внесок у відкриття міського краєзнавчого музею, зміцнення матеріально - технічної бази бібліотек тощо. В обговорені представлених книг брали  участь міський голова Славути Василь Сидор, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Острозької академії Микола Близняк, завідувач Музею книги та друкарства міста Острога Світлана Позіховська.

Організатором та ведучою презентації була засновник Неті­шинського краєзнавчого музею, у минулому завідувач відділу культури міста Галина Фурманчук.

Працівники музеїв Славути, Острога, Нетішина, освітяни, журналісти та бібліотекарі з цікавістю слідкували за дискусією. Директор бібліотеки Марія Омельчук запевнила, що ЦБС міста служила і служитиме місту, відкриваючи читачам нові грані історії, творячи її разом з громадою.

Віктор Гусаров

 Фото автора