На ХАЕС  під головуванням генерального директора ВП «Атомпроектінжиніринг» НАЕК «Енергоатом» Володимира Броннікова проведено нараду з питань будівництва третього та четвертого енергоблоків. Активну участь спеціалістів з боку ХАЕС забезпечив генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, який координував  роботу груп.

Під час наради було визначено наступне коло  питань: обговорення та узгодження планів замовлень, які необхідно провести протягом поточного року; виконання вимог протоколів попередніх нарад, а також виконання договорів; відновлення документації на будівельні конструкції та споруди недобудованих енергоблоків. Для секційного обговорення було винесене питання про підготовку до громадських слухань, які мають бути  проведеними перед прийняттям рішення Верховної Ради про початок будівництва третього та четвертого енергоблоків.

Після завершення роботи цієї секції директор Державного науково-інженерного центру систем контролю та аварійного реагування Мінпаливенерго Людвиг Литвинський дав наступний коментар.

- Ми розглядали питання роботи з громадськістю та підготовки до громадських слухань. Якщо звернутись до законодавства, то відповіда­льність за їх проведення покладається на місцеві органи самоврядування, а ядерна генерація відповідає за поширення інформації про  експлуатацію тих об’єктів, які існують, та за якісне введення в експлуатацію нових. Сьогоднішня нарада була присвячена завершенню будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС, одним із питань була робота з громадськістю на поточний рік. Це відповідальна робота. Цьогоріч нам потрібно завершити техніко-економічне обґрунтування, в якому  одним із важливих пунктів є оцінка впливу на навколишнє середовище. Ми плануємо значно розширити нашу діяльність. Вона включатиме і брифінги для представників ЗМІ та «круглі столи» для громадських організацій та об`єднань, що має сприяти позитивному іміджу ХАЕС і атомної енергетики нашої держави в цілому.

Прокоментувати хід проведення наради погодився  генеральний директор ВП «Атомпроект­інжиніринг» Володимир Бронніков.

- Основним нашим завданням, - наголосив Володимир Костянтинович,- є втілення проекту  будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Для цього необхідно сформувати пакет  відповідної документації. Під час наради ми обговорили питання про кількість на електростанції документації, на основі якої можна робити висновки про якість вже збудованих споруд та конструкцій. Важливим є також аналіз фінансової документації на збудовані споруди та конструкції, що дасть змогу визначити їх реальну вартість.

Володимир Бронніков відмітив, що нарад та засідань, на яких обговорювались питання завершення будівництва нових енергоблоків,  проведено вже чимало. Вони дають змогу скласти чітку картину всіх підготовчих етапів. Зараз є потреба визначитись з об’ємами робіт, які можуть бути виконані силами ХАЕС і НАЕК «Енергоатом» у відповідності із затвердженим Мінпаливенерго України планом підготовчого етапу до початку будівництва. «Атомпроектінжиніринг» та ВП ХАЕС намітять кроки  щодо реалізації проекту із завершення будівництва нових енергоблоків.

Володимир Бронніков дуже добре розуміється на принципах роботи з громадськістю. І тому після наради охоче погодився виступити у прямому ефірі Рівненської радіостанції «Радіо – ТРЕК», передачі якої мають змогу приймати слухачі не тільки Рівненської області, а й в ряді районів Хмельниччини, Тернопільщини, Житомирщини та Волині.

Розпочинаючи виступ у прямому ефірі, Володимир Бронніков зробив акцент на тому, що одним із пріоритетних напрямків розвитку економіки нашої держави є будівництво нових енергоблоків АЕС. Це потрібно для того, щоб не потрапити в енергетичну кризу. Він також сказав, що сьогодні вже не ефективно працювати на основі проектів, які були затверджені під час існування Радянського Союзу. Час вимагає запроваджувати  сучасніші технології. З цією метою було створено ВП «Атомпроектінжиніринг».

Під час розмови з Володимиром Бронніковим ведучий прямого ефіру щораз підкреслював, що атомники є інженерною елітою нашої держави, а Володимир Бронніков є  їх представником.

Крім будівництва нових енергоблоків мова також йшла про подовження терміну експлуатації тих, що вже відпрацьовують визначений ресурс. Цю тему Володимир Бронніков розвинув на прикладі першого та другого енергоблоків РАЕС. Реально подовження терміну експлуатації кожного може складати п’ятнадцять років. Генеральний директор «Атомпроектінжинірингу» запевнив радіослухачів, що будь-яка робота, що проводиться у вітчизняній енергетиці, насамперед спрямована на підвищення безпеки експлуатації діючих енергоблоків.

Олександр Шустерук