Мітингували у Києві, готові до повномасштабної акції протесту

26 квітня 2016 року о 14.00 працівники атомних електростанцій України вийшли  на акцію протесту під Міністерство юстиції України.

Атомники змушені були вдатися до такого крайнього заходу – протесту – через бездіяльність Міністерства енергетики та вугільної промисловості України у вирішенні питання безпідставн­ого арешту рахунків ДП НАЕК «Енергоатом».

Унаслідок  арешту рахунків ДП НАЕК «Енергоатом» Компанією припинені усі платежі за ядерне паливо, ядерні матеріали та вивезення відпрацьованого ядерного палива. Наслідками прострочення зазначених платежів може стати затримка у поставках ядерного палива на АЕС України, а, отже, зупинки енерго­блоків АЕС. Під загрозою виплата заробітної плати атомникам та виконання Колективного договору.

«Якраз через блокування рахунків галузь перебуває у критичному фінансовому стані. Під загрозою – розрахунки за поставлене ядерне паливо з компаніями РФ. Під загрозою – боргові зобов’язання, гарантом яких була саме держава, – зазначив під час акції голова профспілкової організації Хмельницької АЕС Михайло Гук. - До речі, нещодавно така проблема вже виникала, - продовжив Михайло Гук. - Більше місяця у нас були заблоковані рахунки, за якими виплачуються Фондом соціального страхування лікарняні для працівників».

«Сьогодні заслуга безпечної роботи атомних електростанцій – це заслуга персоналу АЕС і керівництва компанії», - зазначає Михайло Гук, - галузь має фінансуватись у відповідності з її внеском у економіку України. Зі своїми вимогами ініціативна група атомників хотіла зайти у будівлю Міністерства юстиції. Однак їх туди не впустили. Зрештою  мітингарі прийняли ухвалу наступного змісту.

УХВАЛА

Від імені колективів відокремлених під­розділів ДП «НАЕК «Енергоатом» у зв’язку з неурегу­льованістю питання відновлення плато­спромож­ності «Енерго­атому» шляхом зняття арештів на розрахункові           рахунки ДП «НАЕК «Енерго­атом», що було причиною проведе­ння 26.04.2016 року попере­джувальної акції протесту працівників Компанії, ухвали­ли: Призупинити по­пе­­­ре­­­джувальну акцію протесту працівників ДП «НАЕК «Енергоатом» 26.04.2016 року. Зобо­в’язати профспілковий комітет ДП НАЕК «Енергоатом» направити звернення до Прем’єр-міністра та Президента України щодо критичного стану в атомній енергетиці України з вимогою особистого втручання для виправлення ситуації.

У разі відсутності реагування від органів Державно­го управління, зобов’язати профспілковий комітет ДП НАЕК «Енергоатом» розпочати підготовку та визначитись з датою проведення повномасштабної акції протесту працівників Енерго­атома.

Контроль за виконанням даної ухвали покласти на голову ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» Лича О.В.