Модернiзацiя за участi вiтчизняного товаровиробника

Спеціалісти цеху теплової автоматики та вимірювань Хмельницької АЕС під час проведення ремонтної кампанії 2016 року на другому енергоблоці реалізовують низку заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки» АЕС України. Виконана заміна обладнання уніфікованого комплексу технічних засобів на сучасні аналоги. У ході планово-попереджувального ремонту спеціалісти цеху теплової автоматики та вимірювань замінили дві тисячі вісімсот одинадцять блоків, які забезпечують працездатність системи контролю та управління технологі­чним процесом енергоблока.

 Велику частину заходів з реконструкції та модернізації реалізовує дільниця з ремонту та обслуговування  технологічних захистів, блокувань та сигналізації цеху теплової автоматики та вимірювань, якою опікується Олександр Кравченко. Фахівець після закінчення Національного університету «Київський політехнічний інститут» в цеху теплової автоматики та вимірювань трудиться двадцять два роки, має великий досвід в організації ремонтів та модернізації обладнання важливого для безпечної експлуатації енергоблоків ХАЕС. Працівники дільниці  у рамках реалізації «Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки» АЕС України причетні не тільки до модернізації управляючих систем безпеки із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів, - раніше за їх участю модернізовано технологічні алгоритми роботи обладнання каналів безпеки. Також спільно із спеціалістами реакторного цеху вони проводили модернізацію режимів роботи запобіжних клапанів системи компенсації тиску.

У ході реалізації заходів з модернізації обладнання, яке закрі­плене за цехом теплової автоматики та вимірювань, великий об’єм робіт також здійснено спеціалістами дільниць та лабораторій. Всі заходи проводились за участі працівників підрядних організацій.

За словами Олександра Кравченка, позитивним у процесі модернізації уніфі­кованого комплексу технічних засобів є те, що він виготовлений на вітчизняному підприємстві НВП «Хартрон-Енерго ЛТД», яке знаходиться у місті Харків. Це суттєво спрощує процедури постачання обладнання, введення його у промислову експлуатацію та технічного обслуговування.

Олександр Шустерук

На знімку: начальник дільниці з ремонту та обслуговування технологічних захистів, блокувань та сигналізації Олександр Кравченко та начальник лабораторії уніфікованого комплексу технічних засобів та програмно-технічних комплексів Олександр Гульчук контролюють процес модернізації обладнання на другому енергоблоці.

Фото автора