Молодi атомники долучились до вiдповiдальної справи

З 6 по 20 листопада 2015 року експерти Всесвітньої асоціації операторів атомних електростанцій (ВАО АЕС) здійснювали партнерську перевірку на Хмельницькій АЕС. Кращі фахівці ядерної галузі з Угорщини, Чехії, Росії, Болгарії, Вірменії, ПАР, Індії, Китаю, Англії та України були залучені до участі в партнерській перевірці.

Перевірка стосувалась виробничої діяльності ВП ХАЕС за наступними напрямками: організаційна структура, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, облік досвіду експлуатації, радіаці­йний захист, аварійна готовність, пожежна безпека, хімія та підготовка персоналу.

До участі у партнерській перевірці були залучені члени Молодіжного руху ВАО АЕС працівники Хмельницької АЕС, які працювали за наступними напрямками: експлуатація (В. Пашинський, СГТ), облік досвіду експлуатації (О. Третяк, ВТС), хімія (К.Кияк, ХЦ) і підготовка персоналу (О. Хомич, НСБ).

У підсумку визначено три практики для поширення досвіду серед інших АЕС, ряд напрямків, які вимагають удосконалення.

1 грудня представники Молодіжного руху ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС, учасники партнерської перевірки ВАО АЕС на ХАЕС взяли участь у відеоконференції МЦ ВАО АЕС. У режимі он-лайн працівники АЕС Євразійського регіону (Україна, РФ, Китай, В'єтнам, Угорщина та ін.) мали нагоду поділитись власним досвідом, а також почути інформацію про стан справ на майданчиках у інших країнах. Відеозвіт про діяльність молодіжного руху на Хмельницькій АЕС представили Валерій Пашинський та Олександр Третяк. Було приємно почути, що в узагальненій доповіді про діяльність Молодіжного руху важливе місце було приділено саме активістам Хмельницької АЕС, які мають значний досвід у порівнянні з іншими майданчиками і є одними з першопрохідців створення руху. Анатолій Кириченко (перший заступник МЦ ВАО АЕС)  відзначив важливість роботи з молоддю для майбутнього ядерної галузі, а також необхідність консолідації та партнерства для забезпечення безпеки роботи підприємств галузі в роботі різних АЕС різних країн. Історія галузі неодноразово доводила, що проблема на одній АЕС тягне проблему для цілої галузі у світовому масштабі. Окреме спасибі представнику МЦ ВАО АЕС на ХАЕС Валентину Костенку за надану технічну можливість для спілкування в режимі он-лайн в НТЦ ХАЕС.

Олександр Третяк

На знімку: молоді працівники ХАЕС з досвідченими фахівцями ядерної галузі світу

Фото Віктора Гусарова