Мільйони від діяльності ХАЕС для Славути  

Міський голова Славути Василь Сидор, який до того ж очолює асоціацію територіальних громад зони спостереження ХАЕС, позитивно оці­нює співпрацю з НАЕК «Енергоатом» та нашою станцією. Принаймні протягом кількох останніх років у Славуті вдалося реалізувати низку соціально-економічних проектів, фінансово підкріплених грошима від роботи ХАЕС. Василь Богданович вважає прийняття  постанови Кабінету Міністрів України №42, якою передбачено кошти для громад зони спостереження на соціально-економічну компенсацію ризику населення. Згідно з цим документом на потреби Славути минулоріч наді­йшло 2 міль­йони 954 тисячі гривень. Кошти було використано на завершеня реконструкції водозабору, зокрема, замінено десять глибинних насосів. Здійснено будівництво водопровідних мереж, а також проведено благоустрій території  мікрорайону «Сонячний». Крім цього проведено капітальний ремонт житло­вого фонду,  міських доріг. Відремонтовано фасад ЗОШ №6. По вулиці Козацькій відремонтовано тротуар. Кошти також були направлені на закупівлю засобів індивідуального захисту населення та препаратів йодистого калію.

Раціонально будуть використані і кошти, які надійдуть для потреб територіальної громади у нинішньому році. Це 3 мільйони 340 тисяч гривень. В основному вони підуть на ремонт житлового сектора, доріг, реконструкцію водопровідних та електричних мереж, тощо.

- Найважливішою місією кожного міського голови, - констатує Василь Сидор, - є створення належних умов життя людей. Починати все треба з благоустрою, реконструкції. Жодним чином не можна забувати про освіту, культуру, мистецтво і серйозно ставитись до вирішення економічних проблем.

Слова очільника Славути не розходяться з ділом. У місті проведено низку культурно-мистецьких заходів, про які стало відомо далеко за його межами. У кінці 2011 року  відбулась науково-практична конференція: «Екологія Малополіського Погориння в умовах зростаючого антропогенного впливу». Вона проводилась за ініціативи та підтримки ВП «Атомпроектінжиніринг» НАЕК «Енергоатом», Українського ядерного товариства, Хмельницької атомної електростанції, Асоціації міст 30-кілометрової зони ХАЕС, міського голови міста Славута, Національного науково-природничого музею HAH України (м. Київ), Державного управління охорони навколишнього природного се­редовища в Хмельницькій області, Нетішинського міського краєзнавчого музею, Управління освіти Славутської міської ради. Такий захід проводився вперше на території зони спостереження Хмельницької АЕС.

Плідною виявилась співпраця Славутської міської ради з Національним проектом «Книга рекордів України». Торік під час святкування дня міста було презентовано найбільшу у нашій державі лавку довжиною 213 метрів, яка стала місцем родинного відпочинку. Більше дванадцяти тисяч славутчан та гостей міста взяли участь у вишиванні прапора територіальної громади. І це досягнення також набрало позитивного розголосу у нашій державі.

Торік в урочистій обстановці представники НАЕК «Енергоатом», Українського ядерного товариства та міської ради Славути  відкрили дитячий майданчик на території мікрорайону «Сонячний». Як зазначив Василь Сидор, такий подарунок для юних жителів міста організовано в рамках започаткованого атомниками співробітництва із територіальними громадами у зоні спостереження ХАЕС, а воно буде постійним.

Олександр Шустерук

 На знімку: міський голова Славути В.Сидор

Фото автора