На часі – супроводження  продовження експлуатації  енергоблока  №1

Технічний відділ управління капітального будівництва Хмельницької АЕС бере безпосередню участь у заходах, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України» забезпечуючи своєчасну розробку проектно-кошторисної документації, необхідної для реалізації вказаних заходів.

Торік спеціалісти технічного відділу разом з підрозділами ВП ХАЕС організовували закупівлі послуг з вибору підрядника на виконання ряду проектних робіт, зокрема для технічного переоснащення та модернізації силових і керуючих гермопроходок через контаймент; заміни герметичних кабельних проходок типу ПГКК; забезпечення аварійного електропостачання, підживлення та охолодження басейну витримки в умовах тривалого повного знеструмлення АЕС; підключення мобільних дизель-генераторів 0,4кВ до електричних мереж енергоблока №1 Хмельницької АЕС, тощо.

Основною  діяльністю технічного відділу в складі Управління капі­тального будівництва ХАЕС, - розповідає його начальник Юрій Насенюк, - є організація розробки, узгодження, затвердження проектно-кошторисної документації на об'єкти нового будівництва, реконструкції і модернізації об'єктів промислового та непромислового призначення, що експлуатуються, та об’єктів фізичного захисту,  передача її у виробництво підрядним орга­ні­заціям, експлуатаційним підрозділам. Ми займаємось також орга­ні­зацією вибору та відведення території під будівництво, отриманням дозволів та підготовкою ви­­хідних даних на проектування, документацією для проведення тендерних процедур закупівлі послуг на виконання відповідних проектно-дослідницьких, вишукувальних, конструкторських і проектних робіт. Хочу наголосити, що система, за якою ведеться робота з модернізації і реконструкції, включає в себе створення і підтримання у актуальному стані перелік проблем, що стосуються цього напрямку. Сам перелік формується із пропозицій підрозділів станції. На початковому етапі їх потрібно систематизувати і відслідковувати виконання намічених заходів на кожному з етапів. Це трудомістка процедура. Спочатку замовляється проектна документація, над виготовленням якої, як правило, працюють фахівці Київського інституту «Енергопроект», а також інших організацій, які мають відповідну ліцензію, дозвіл і досвід такої роботи. Після випуску проектної документації, розгляду її у підрозділах, усунення зауважень та видачі її у виробництво, підрозділи станції починають робити замовлення обладнання та матеріалів у відповідності до специфікацій проекту. На обладнання, що внесене до зведеної річної заявки на комплектацію, відповідно до «Закону про державні закупівлі» необхідно провести торги. У цьому процесі ми здійснюємо супровід і контроль розробки проектно-кошторисної документації і змін до неї, організації вхідного її контролю.

Штат технічного відділу капітального будівництва нечисельний: над виконанням поставлених виробничих завдань працює вісім чоловік. Про кожного з них Юрій Павлович відгукується гарними словами. Щодо керівника, то він  сам присвятив атомній енергетиці більше трьох десятків років. Після закінчення вузу Юрій Насенюк прибув на спору­дження РАЕС. Був зарахований до штату тресту «Південьелектромонтаж». Згодом доля закинула на  нетішинський проммайданчик.

Тут Юрій Насенюк приступив до виконання обов’язків майстра того ж тресту, перший енергоблок ХАЕС був зведений до відмітки «6.6». Молодому спеціалісту довірили відпові­дальну місію – керувати людьми. За короткий час з виконроба доріс до начальника дільниці, в складі якої нараховувалось дві сотні чоловік.

В управління капітального буді­вництва  ХАЕС Юрій Павлович влаштувався 1997 року. Згодом випала нагода взяти участь у спорудженні АЕС в Ірані, очолював проектну групу. Перед пуском другого енергоблока ХАЕС Юрій Насенюк був затверджений на посаді головного інженера управління капітального будівництва станції. Під його керівництвом готувалася виконавча документація, на основі якої здійснено приймання в експлуатацію енергоблока №2. За це на урочистостях з нагоди пуску другого енергоблока Юрію Павловичу було вручено нагрудний знак «Відмінник атомної енергетики».

Зараз технічний відділ управління капітального будівництва займається не тільки реалізацією заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України».

- Сьогодні актуальним питанням для нашої електростанції є реалізація низки заходів з продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Ми будемо займатись розробкою та супроводженням відпові­дної проектної кошторисної документації, – зазначив Юрій Насенюк.

Олександр Шустерук

На знімку: Юрій Насенюк обговорює перелік виконання заходів з реконструкції та модернізації з начальником сектора інформативного забезпечення технічного відділу Валентиною Кривою.

Фото автора