На Хмельницькій АЕС планують впровадити комплекс з переробки радіоактивних відходів

На початку грудня на Хмельницькій АЕС було проведено зустріч із представниками ТОВ «Делен» та фахівцями фірми «NUKEM Technologies GmbH» (Німеччина) в галузі поводження з радіо­активними відходами АЕС за участі керівників та провідних фахівців відповідного підрозділу атомної станції. В рамках технічного візиту було презентовано проект комплексу з переробки радіоактивних відходів (КПРВ) у ВП ХАЕС, який, за словами заступника головного інженера із загально­станційних об’єктів Геннадія Панасенка, вже пройшов державну експертизу та отримав позитивний експертний висновок. Нині проект КПРВ знаходиться у Кабінеті Міністрів України на етапі погодження та затвердження. Даний проект реалізує рішення Закону України «Про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами» та Комплексної програми поводження з РАВ в ДП «НАЕК «Енергоатом» на період 2012-2016 роки.

Впровадження комплексу з переробки радіо­активних відходів (РАВ) забезпечить зменшення обсягу РАВ, які утворюються в процесі експлу­атації і вже знаходяться в сховищах, а також готовність до передачі кондиціонованих відходів до спеціалізованих підприємств для захоронення. В результаті, зменшиться ризик виходу радіо­активних речовин у навколишнє середовище.

Під час зустрічі представники NUKEM озна­йо­мили із застосуванням різних варіантів терміч­ної обробки РАВ та передали у ВП ХАЕС матері­али для вивчення і використання в роботі. Фахівці компанії надали також інформацію щодо нових розробок в даній галузі.

Як зауважив Геннадій Панасенко, нині здійснюється детальний аналіз представлених варіантів термічної обробки радіоактивних відходів. У 2016 році заплановано проведення міжнародного тендеру на постачання відповідного обладнання для комплексу з переробки радіоактивних відходів , який буде здійснено ДП «НАЕК «Енергоатом».