моніторили кредитори

На Хмельницькій АЕС працювала група представників Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), його незалежних консультантів, спеціалістів «НАЕК «Енергоатом», в центрі уваги яких було виконання комплексних заходів з підвищення безпеки енергоблоків,  кредитованих ЄБРР. Метою триденної співпраці експертів та фахівців ХАЕС стало проведення моніторингу та аналізу реалізації договорів, що належать до К(з)ПБ, а також обговорення подальшої діяльності в межах цього проекту.

На вступній нараді з керівництвом та спеціалістами Хмельницької АЕС представник банку-кредитора Валерій Кулішенко наголосив, що учасники візиту не є інспекторами, а тому ніяких приписів надавати не будуть. «Ми приїхали, аби ознайомитися з реалізацією та виконанням контрактних зобов’язань обома сторонами, які є учасниками програми підвищення безпеки. Наразі це особливо актуально, оскільки перший енергоблок виведений у довготривалий плановий ремонт. Ми розуміємо усю серйозність і великі об’єми запланованих робіт. Зі своєї сторони теж намагатимемось вас підтримати і допомогти, аби заплановані заходи були виконані в зазначені терміни»,  - зазначив В.Кулішенко.

Команда експертів міжнародного фінансово-кредитного інституту, Групи управління проектами займається моніторингом документації, яка готується для тендерних процедур, аналізує звіти з оцінки тендерів, відслідковує, як впроваджуються ті чи інші заходи. Під час роботи на Хмельницькій АЕС представники кредитора обговорювали з кураторами заходів складові їх реалізації, процес підготовки проектів з монтажу обладнання та організацію будівельних робіт. Гості також оглянули змонтоване обладнання на енергоблоках та обладнання, яке поки що зберігається на складах енергопідприємства.

Результати співпраці згодом будуть відображені у звіті, який експерти відправлять у штаб-квартиру ЄБРР у Лондоні та «НАЕК «Енергоатом».

Тетяна Степанюк

Фото Віталія Ляшука