На Хмельницькій АЕС пройшли антитерористичні та протиаварійні тренування

Хмельницька АЕС була центром обговорення питань з антитерористичної захищеності та протиаварійної готовності стратегічних об’єктів. Серед учасників – представники Агентства зменшення загрози Міноборони США, Держатомрегулювання, Міненерговугілля, Енергоатома, Нацгвардії України, державних та регіональних органів влади, а також фахівці відповідних служб та підрозділів. В рамках заходу було проведено також спі­льне командно-штабне та протиаварійне тренування.

«Перевірка готовності сил та засобів у випадку вчинення диверсій, терористичних проявів та позаштатних ситуацій на ядерному об’єкті – головна мета даних тренувань,- зауважив заступник генерального директора з фізичного захисту та режиму ВП ХАЕС Олег Редзинець. - Такі заходи вкрай важливі, враховуючи складну оперативну обстановку в країні. Навчання дозволяють нам зробити висновки, врахувати недоліки, визначити завдання на найближчу перспективу».

Навчання проводились у два етапи. За умовним сценарієм тренувань, озброєна група терористів за участі одного із працівників атомної станції готувала теракт поблизу Хмельницької АЕС, а також намагалася вчинити протиправні дії на майданчику ядерного об’єкта (умовно за тренуванням).

Після активізації антитерористичного штабу відбувся збір аварійних груп та бригад у внутрішньо­му кризовому центрі Хмельницької АЕС, введено в дію «План аварійного реагування ВП ХАЕС», організовано роботу штабу керівника аварійними роботами на проммайданчику (умовно за тренуванням). Відпрацьовано координацію спільних дій між штабами, а також перевірено необхідні заходи безпеки.

Під час спільного командно-штабного тренування підрозділи війсь­кової частини з охорони атомної станції разом із національною поліцією, відповідними службами міста та регіону ліквідовували терористичну загрозу. Водночас відпрацьовувались дії сил охорони атомної станції з виявлення та знешкодження вибухових речовин, звільнення заручників, тощо.

Персонал аварійних груп і бригад під керівництвом генерального директора ВП ХАЕС – керівника аварійними роботами Миколи Панащенка ліквідовували наслідки позаштатної ситуації.

Навчання дали змогу відпрацювати елементи взаємодії підрозділів суб’єктів боротьби з тероризмом та органів місцевого самоврядування при проведенні навчальної антитерористичної операції в умовах, наближених до бойових.

Послідовність дій, злагодженість та професі­оналізм військовослужбовців з охорони атомної станції, працівників служби фізичного захисту ядерного об’єкта, персоналу аварійних груп та бригад, а також відповідних служб та підрозділів міста та регіону оцінювали українські та міжнародні фахівці.

Спостерігаючи за ходом навчань, менеджер проекту Агентства зменшення загрози Міноборони США Лора Сірз (на знімку) зазначила : «Захист населення та захист атомної станції – найвищий пріоритет, тому вміння діяти разом для забезпечення антитерористичної захищеності – необхідна умова безпеки».

Власна інформація

Фото Олени Веселової