Частина Ізяславського району входить до зони спостереження ХАЕС і чимало мешканців регіону цікавляться роботою електростанції. За цей час ХАЕС відвідали численні делегації депутатів місцевих рад, неодноразово навідувались перші особи міста та району, а також старшокласники майже всіх шкіл, екскурсії для яких стали традиційними.

З свого боку ХАЕС зацікавлена, щоб  Ізяславщина  розвивалась динамічно, адже чимало мешканців району  працює на станції, а більша частина району входить до зони спостереження. Перед пуском другого енергоблока на зустрічах з громадськістю обговорювались питання фінансування соціальних програм для покращення соцкультпобуту Ізяслава та району за рахунок коштів, передбачених під час нарощення енергетичних потужностей на електростанції. За п’ять років вони освоєні у повному обсязі. Саме ця тема стала приводом для візиту на Ізяславщину представників мас-медіа ХАЕС.

МОСТИ ЄДНАЮТЬ ЛЮДЕЙ

Місто Ізяслав розташоване на пагорбах. Будь-якої пори року воно  має свій неповторний шарм. Але найпривабливіше весною, коли дерева, а їх вдосталь, покриваються зеленню та білосніжним цвітом. На тлі пробудженої природи по-особливому сприймаються архітектурні пам’ятки древнього міста, вік якого повернув на друге тисячоліття. Хто хоч раз побував в Ізяславі, не сплутає його з іншими містами. Тут          кожен метр землі дихає історією. Принаймні на роздуми можуть надихнути місцеві старі замки, які відчули­ на собі плин років і часті збройні протистояння. Оголені камені зберегли на собі «автографи» не одного століття. Ось замок князів Заславських, який споруджений за готичним стилем з елементами ренесансу, кафедральний собор Іоана Хрестителя. Велично виглядає палацево-парковий ансамбль, архітектурний комплекс пізнього бароко. У своїх основних обрисах зберігся монастир Бернардинів. Але з його багатьма архітектурними особливостями ознайомитись сьогодні немає можливості, бо на його території розташована в’язниця суворого режиму.

- Старовина вплітається в оновлений Ізяслав. Старовинним  будинкам намагаються  надати сучасного вигляду. Покращився  стан міських доріг. Вдалося якісно відремонтувати дві вулиці – Заславську та Богдана Хмельницького,-  роз’я­снює заступник голови районної ради Олексій Колоднюк. Остання для міста має велике значення, бо є основним під’їздом до центральної районної лікарні. Раніше ми майже щодня мали нарікання хворих та медиків. На  реконструкцію вулиць ми використали кошти, виді­лені на соцкультпобут регіону, як компенсація регіону при спору­дженні другого енергоблока ХАЕС.

Потім Олексій Вікторович запропонував оглянути важливу для міста гідроспоруду – міст через річку Горинь, споруджений ще у 1940 році. У сімдесятих роках минулого століття на ньому почали проявлятись дефекти. На початку 2000 року його обстежила спеціальна комісія, яка винесла вердикт  про його аварійний стан. Потрібно було терміново проводити капітальний ремонт. На той час у міському та районному бюджетах таких коштів не виявилось.

- Для нас міст є дуже важливим об’єктом, бо не тільки сполучає через Горинь дві частини міста, - продовжує розповідь Олексій Колоднюк, - а й виконує функції водозабору. За шість десятків років його експлуатації вода на кілька метрів підмила основні бетонні опори. Він будь-якої миті міг просто завалитись. Добре, що під час пуску другого енергоблока ХАЕС район одержав кошти, частину яких було спрямовано на повну реконструкцію мосту. Роботи нам обійшлися на суму майже у чотири мільйони гривень. Укріплено не тільки опори, а й збільшено площу відтоку води. Переконаний, що він послужить ще не один десяток років.

 Заступник голови районної ради запропонував оглянути територію центральної районної лікарні. Він зауважив, що більшість відділень лікувального закладу розташовані у пристосованих старих приміщеннях.

- Ще за радянських часів тут розпочалось спорудження стаціонару, - продовжив  розповідь Олексій Вікторович, вказуючи на багатоповерховий будинок, - медики раді би в ньому облаштувати хірургічне відділення, але на це потрібно значну суму коштів. Сьогодні ми сподіваємось на фінансування чисельних об’єктів, що фінасуватимуться з коштів  будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС.

Поки тривала розповідь посадовця, до делегації підійшов головний лікар району Олександр Агапій. Він  був збентежений, що ніхто його не повідомив про оглядини території лікувального закладу. Але, дізнавшись, що присутні - представники ХАЕС,  долучився до розмови. Лікаря турбує рівень захворюваності місцевого населення. За словами Олександра Олександровича, у  Ізяславському районі тенденція розвитку хвороб така ж,  як і у всій державі. На першому місці серцево-судинні захворювання, далі за звичним списком. Щодо онкологічних захворювань, то головний лікар не схильний ототожнювати це з діяльністю ХАЕС. Тенденція загальносвітова, тільки підходи до лікування різні.

Ми побували біля  стін в’язниці, що розташувалась у колишньому  палаці початку ХVІІ століття­. Неподалік розміщено великий двохповерховий будинок, який на кошти ХАЕС реконструйовано під житло для працівників департаменту виконання покарань.

ДЕ ТЕПЛО В ОСЕЛІ -ТАМ ЛЮДИ ВЕСЕЛІ

Ще один об’єкт в Ізяславі, куди були спрямовані кошти під час завершення будівництва другого енергоблока ХАЕС, є спеціалізована школа-інтернат для дітей з вадами опорно-рухового апарату. Директор інтернату Юрій Хеленюк з великим захопленням почав демонструвати як покращились за останні роки побутові умови тамтешніх вихованців. Класні кімнати, спальний корпус вдалося переобладнати за кошти благодійників та меценатів. А найновішою спорудою тут є побутовий комплекс. У ньому облаштовано зал реабілітаційної фізкультури, сауну, басейн, душ, пральню. Користуватись його послугами учні інтернату розпочали чотири роки тому.

- Побутовий комплекс спору­джено за кошти ХАЕС,- коментує директор, - всі роботи добротно виконали нетішинські будівельники з ВАТ «УБ ХАЕС». Тепер ми часто сюди приводимо різні делегації. Хочу наголосити, що наш заклад багато в чому відрізняється від поді­бних закладів. Тут діти з особливими потребами, для багатьох важко дається елементарне пересування. Тому якісні побутові умови мають велике значення.

На території інтернату чисто і охайно. Обабіч доріжок старанно підстрижені кущі, побілені бордюри. Більшість будівель закладу збудовано ще у передвоєнний період, але це лише доповнює загальний міський ансамбль старовини. Створює своєрідну атмосферу парк. У літню спеку під розлогими вітами великих дерев дітлахам завжди можна знайти прихисток.

А потім ми завітали до голови районної держадміністрації Миколи Поліщука. Під час зустрічі він  зокрема сказав:

- Жителі Ізяславського району з великою надією ставляться до завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Кошти, які передбачаються на фінансування зони спостереження, допоможуть нам вирішити ряд проблем і покращити життя багатьох людей. Іншого виходу в нас немає, бо район є дотаційним. Нам постійно бракує коштів на виконання соціальних програм.

Очільник району запропонував відвідати населені пункти Мислятинської сільської ради, де було прокладено газопровід високого тиску, а також оглянути  облаштоване приміщення Кутянківської загально­освітньої школи. Спорудження цих об’єктів вдалося здійснити на кошти, які надійшли в район після пуску другого енергоблока ХАЕС.

У Мислятині жителі вже цілий опалювальний сезон у своїх оселях використовують газ. Тепло і затишно стало й у місцевій школі. Голова Мислятинської сільської ради Іван Довбич запропонував завітати  до мешканців осель.

Перевагами використання газу задоволена жителька Кислятина Валентина Подюк, яка працює головним бухгалтером в місцевому господарстві.

- Раніше багато часу доводилось витрачати на заготівлю дров. А           тепер все просто та зручно, швидко обід можна приготувати, - каже вона.

А набільше радіє блакитному паливу вісімдесятирічна Ніна Красовська.

- Мені важко ходити, а живу сама. Тепер хоч останні роки свого життя буду в теплі. Дай Боже здоров’я всім, хто допоміг у прокладанні газу до села, - сказала жінка.

Кутянківський сільський голова Микола Михайловський на підведення газопроводу не надіється, бо  мережа високого тиску знаходиться на значній віддалі. Він вважає, що реально запровадити використання електроенергії для опалення. Але для цього потрібна рекон­струкція та модернізація ліній електропередач. Це за словами голови, може стати реальністю під час завершення будівництва тре­тього та четвертого енергоблоків ХАЕС.

І в  Куневі добре пам’ятають, що недобудоване приміщення місцевої школи вдалося ввести в експлуатацію завдяки коштам, які надій­шли в район після пуску другого енергоблока ХАЕС.

Ми від`їжджали з Ізяславського району, де живуть добрі і працьовиті люди. Вони варті кращого життя, і в цьому реально може допомогти ХАЕС.

Олександр Шустерук

№16, 2009