Наколядували на… рекорд

Під час ХІV Всеукраїнського фестивалю різдвяних піснеспівів у суботу, 26 січня, в студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького Національного уні­верситету «Острозька академія»  острожани та численні гості міста наколядували, нащедрували, наспівали духовних пісень, прославляючи Ісуса Христа, на новий рекорд України.

 Майже 7 годин присутні в храмі та численні глядачі на Yutub-каналі  мали можливість насоло­джу­ватися чудовим святковим дійст­вом. Його гаслом стали слова: «Спільним різноконфесійним свят­ковим дзвін­коголоссям прославимо новонародженого Ісуса Христа!»

До участі у Всеукраїнському фестивалі зголосилося сімдесят творчих колективів з бага­тьох областей нашої держави. Вони демонстрували  народні й авторські колядки, щедрівки. Для супроводу виступів використовувалися різні музичні інструменти – гітара, баян, акордеон, піаніно, бандура, скрипка, дзвіночки, заздалегідь записаний музичний супровід, дехто виступав акапельно. Одягнені артисти були переважно у різнобарвні чудові українські національні костюми, але були й у рясах, традиційних святкових строях, демонстрували свої творчі доробки кілька вертепів ряджених відповідно до сюжету маленького дійства. Широкий був і віковий діапазон – від молодшого шкільного віку  до поважних пенсіонерів.

У фестивалі активну участь взяла і Хмельниччина. Свідкам різдвяного дійства запам’ятались виступи вокального ансамблю викладачів «Елегія» та хору учнів старших класів Полонської дитячої музичної школи, вокалістки Славутської школи мистецтв Іраіди Жигадло, дитячого вокального ансамблю «Фантазія» Білогірської дитячої школи мистецтв, ансамблю «Білоданчик», колективу «Дитяча опера» ПСМНЗ «Нетішинська міська школа мистецтв» під керівництвом викладача-методиста Наталії Горбової, бандуриста з цього ж закладу Ярослава Оксенюка.

Крім представників Західної України були виконавці із Запорізької та Кіровоградської областей. Інтерес до традиційного заходу в Національному університеті «Острозька академія» проявили і шанувальники народного співу із Донецької області. Вони на фестиваль надіслали свої виступи у відеозаписі.

За підсумками Всеукраїнського фестивалю компетентним журі були визначені переможці. Показовим є те, що гран-прі дісталось  Народній дитячо-юнацькій хоровій капелі «Журавлик» Кам’янець-Поді­льської міської дитячої хорової школи (керівник і диригент – Іван Нечета). Вони також були удостоєні честі взяти участь в урочистому закритті фестивалю.

Протягом всього періоду проведення Всеукраїнського фестивалю зберігалась інтрига, чи вдасться встановити рекорд України під егідою Національного проекту «Книга рекордів України». Представник проекту, журналіст Олександр Шустерук засвідчив, що встановлено рекорд у категорії «Масові заходи», а саме – «Найширше представлення християнських, релігійних конфесій України та світських творчих колективів у прославленні новонародженого Ісуса Христа».  Усього було представлено 70 колективів, а загальна кількість учасників фестивалю – 840 осіб. Це є унікальним досягненням у нашій державі.

На завершення церемонії фіксування рекорду Олександр Шустерук вручив відповідні дипломи організаторам фестивалю. До речі, на сьогодні Національний університет «Острозька академія» є дев’ятиразовим дипломантом Національного проекту «Книга рекордів України». Такими досягненнями не може похвалитись жоден вуз в Україні та за її межами.

Олесь Ожинний