Діяти послідовно, єдиною командою

На цьому зійшлися учасники круглого столу за участю керівників міста та атомної електро­станції, присвяченого обговоренню питання бу­ді­вництва комплексу з переробки побутових відходів.

Тема для Нетішина не нова, наміри належним чином облаштувати полігон для тих самих відходів та подальшу їх переробку звучали на різних рівнях тривалий час. Особливої гостроти вона набула років шість-сім тому, коли перевантажене сміттєзвалище почало, що називається, тріщати по швах, створюючи тим самим небезпеку довкіллю, передусім жителям села Бадівки. Не в силі терпіти постійний сморід і їдкий дим від тління накопиченого непотребу, селяни почали вдаватися до протестних акцій. Нотки шантажу зазвучали і в вимогах міської ради Острога, зокрема й тодішнього її голови.

Питання вони ставили руба, - нагадав на круглому столі про ті події заступник генерального директора ВП ХАЕС з капітального будівництва Олег Рахлінський. – Або ви щось робите зі сміттєзвалищем і належним чином його експлуатуєте, або зробимо так, що округа проголосує проти будівництва нових енергоблоків.

Не станемо переповідати про всі наради та намічені заходи, їх було чимало. Зрештою перемовини ХАЕС з місцевою владою увінчалися підписанням протоколу, за яким атомна станція брала на себе зобов’язання розробити проектну документацію на спорудження комплексу з переробки побутових відходів, а міська рада – відведення земельної ділянки під будівництво та проведення громадських слухань. Робота зрушила з місця, та, на жаль, не була доведена до логічного завершення. В підвішено­му стані залишилося, за словами Олега Рахлінського, розроблене техніко-економічне обґрунтування об’єкта, виникли проблеми в земельному питанні. Обговоривши у понеділок стан справ, який маємо на сьогодні, сторони зійшлися на тому, що розпочатий процес потрібно негайно відновити. Створили робочу групу, яка протягом двох тижнів має намітити конкретний план дій. Перші домовленості торкаються завершення державної експертизи ТЕО і подальших кроків, як того вимагає процедура. Ці обов’язки покладено на ХАЕС, керівники міста запевнили, що візьмуться за розв’язання питання з виділення земельної ділянки та проведення громадських слухань.

Серед причин, через які свого часу загальмувалася робота з вирішення питання будівництва комплексу, були розбіжності в оцінках сторін технології переробки побутових відходів. Розмова на круглому столі підтвердила, що такої одностайності нема й тепер. Секретар міської ради Микола Степаненко наголосив, що на громадських слуханнях люди обов’язково будуть ставити питання про ефективність та безпеку такого підприємства і чекатимуть переконливої відповіді.

Генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко запевнив, що в разі проведення громадських слухань на цю непросту розмову запросять фахівців з числа розробників проекту, аби вони кваліфіковано змогли довести переваги запропонованої технології. Від неї, на переконання абсолютної більшості учасників круглого столу, не варто відмовлятися та не куплятися на пропозиції численних «ходоків» у Нетішин зі своїми ласими обіцянками, за якими прослідковується звичайне викачування грошей, і не більше.

Фінансовий бік в обговорюваному питанні особливо актуальний, наразі грошей на реаліза­цію запланованого нема. З огляду на це, маємо обирати оптимальний варіант і за продуктивністю нового виробництва, і за його вартістю. Так, кошти­ на будівництво сміттє­переробного комплексу передбачені у ТЕО третього та четвертого енергоблоків, ця сума складає 38 мільйонів гривень. Але допоки не буде ясно­сті в питанні будівництва самих­ енергоблоків, розраховувати на будь-які суми марно, потрібно шукати інші шляхи. Пропозиція вирішувати питання в два етапи знайшла підтримку в обох сторін. Йдеться про сортування відходів і їх пресування, що дасть змогу суттєво зменшити обсяги. Це, так би мовити, перший етап. Другий передбачає вже саму переробку сміття. Та який би шлях не обрати – все й відразу, чи крок за кроком, – зрозуміло одне: зволікати ніколи.

Учасники зустрічі обіцяють повернутися до розмови вже через два тижні, про її результати ми поінформуємо читачів.

Ольга Сокол

Фото  Олександра  Шустерука