Золота пора дитинства! Канікули… Присмак літа в стиглих вишнях, в мереживі срібних ниток дощу, теплі обійми сонця, щирі посмішки друзів. Відпочинок. Літні табори… Думаю, кожен дорослий з ностальгією згадує чудовий час дитинства. Нашим дітям, котрі добре обізнані із новинками техніки, живуть у шаленому ритмі сучасного життя, дуже корисно побувати в поза­шкільному закладі «Дитячий санаторно-оздоровчий комплекс «Корчагінець». Для цього є декілька причин. Оздоровчий табір знаходиться в мальовничій місцевості - оточений  столітніми соснами. Тут завжди привітні вожаті та турботливий директор, який невтомно працює задля  відпочинку та оздоровлення дітей ось уже впродовж майже 30 років. А весь персонал закладу докладає максимум зусиль для урізноманітнення дозвілля всіх вікових груп дітей. Адже, за словами директора табору Івана Дячука, такої розважально-конкурсної програми в інших дитячих комплексах немає. 

 Діти, які відпочивають у «Корчагінці», можуть на власні очі побачити Хмельницьку АЕС, те, як вона обладнана, почути розповідь спеці­алістів про роботу турбін, які виробляють електроенергію, адже для них проводять ознайомчі екскурсії. І саме завдяки цим екскурсіям юні жителі нашого краю могли переконатися, що не такий страшний той вовк, як його малюють. Екскурсоводи докладно і цікаво розповідали про роль атомної електростанції в життєдіяльності людей, діти побували в інформаційному центрі ХАЕС, де для них на макеті показали, як відбувається ядерна реакція, після чого подивилися фільм про станцію. Далі діти піднялися на оглядовий майданчик, де майже з висоти пташиного польоту мали змогу бачити весь комплекс ХАЕС. З висоти оглядового майданчика було видно частину водосховища та відкритий розподільчий пристрій, з якого вироблена станцією електроенергія надходить в об’єднану енергетичну систему України. Далі за планом екскурсії був навчально-тренувальний центр, а пізніше - краєзнавчий музей.  Екскурсанти мали змогу переконатися, що всі блага цивілізації, все, чим займається людина в сучасному світі, так чи інакше залежить від використання електроенергії. Тепло і освітлення наших осель, вулиць, перегляд улюблених телепрограм, прання та прасування одягу, готування їжі та інше напряму залежать від електроенергії. Сучасна людина вже не уявляє свого існування без неї, хоча й має досить мало інформації про атомну енергетику, яка допомагає наповнювати наші домівки світлом та теплом. А про все, що вони почули і побачили, згодом передали в малюнках, взявши участь у конкурсі під назвою «Наповнимо світ теплом і світлом». Метою конкурсу стало сприяння розвитку дитячої творчості, формування позитивного ставлення до атомної енергетики, підвищення рівня знань дітей про ядерну енергетику та АЕС.

Дітвора завзято малювала, і  зрештою відбулася офіційна церемонія нагородження конкурсантів, та були оголошені результати. Церемонію нагородження гармонійно доповнювали концертні номери, в яких брали активну участь діти та вожаті. Учасниками конкурсу могла стати кожна дитина віком до 16 років, яка відпочивала у цьому таборі. Учасники були поділені на дві вікові групи: від 7 до 11 років та від 12 до 16 років. Кожна дитина мала право проявити свої творчі здібності та розкрити ставлення до ядерної енергетики та АЕС через малюнок. Творити можна було в довільній графічній та живописній техніці: олівцями, фломастерами, фарбами - на ватмані, картоні або полотні у форматі А-4, А-3. Членами журі стали: Валерій Походонько – художник краєзнавчого музею м. Нетішин (голова журі), Ірина Ловцова – начальник відділу роботи з громадськістю відокремленого підрозділу «Атомпроектінжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом», Рустам Хутиз – заступник голови Острозької райдержадміністрації, Надія Походонько – художник, інженер групи інформації відділу роботи з громадськістю та ЗМІ відокремленого підрозділу Хмельницької АЕС та Іван Дячук – незмінний директор санаторного-оздоровчого табору «Корчагінець».

Поважному журі було важко оцінювати роботи, які так старанно малювали діти з різних населених пунктів. Кожна дитяча фантазія, втілена на папері, по-своєму гарна і, безперечно, неповторна. В дитячій уяві все красиве: там  намальовані сонечка посміхаються, і гарненька модниця йде освітленими вулицями міста, тут яскраві кольори передають красу природи, тепло і радість, світло і надію на  завжди мирне і щасливе дитинство. Організаторами конкурсу стали ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом» та Українське ядерне товариство за підтримки ВП «Хмельницька АЕС», Острозької райдержадміністрації та санаторно-оздоровчого комплексу «Корчагінець».

Хто як не діти можуть так передавати в малюнках тепло сердець? Так  щиро, так безпосередньо… Мабуть, цей чарівний дар мають тільки чисті дитячі душі, тому у конкурсі взяло участь близько 100 дітей. З-поміж усіх робіт були обрані 30 найкращих. У номінації «Заохочувальний приз» переможцями стало 16 дітей. Це Катерина Сокальська, Іван Матласевич, Тетяна Матюша, Лілія Годунко, Олена Мельничук, Роман Усачук, Михайло Климчук, Ольга Лазарець, Ольга Гумейгра­дська, Роман Супрунець, Вікторія Дика,  Ірина Цюх, Наталія Цюх, Анастасія Дем’яновська, Максим Залевський, Юлія Полі­щук.

Переможцями у номі­нації «Краще живописне вирішення теми» та «Краще декоративне вирішення теми» стали Галина Семенова та Неля Венгерчук. У номінаціях «Краще графічне вирішення теми» та «Творча надія» перемогли Марія Задарій та Тетяна Овсійчук. Іванна Дячок та Мирослава Юрчук вибороли право на номінацію «За філософський підхід до вирішення теми» та «Оригінальність вирішення теми».

 Третьою премією нагородили Вікторію Клим’юк (молодша вікова група) та Ольгу Свиридон (старша вікова група). Другу премію заслужено отримали Вікторія Боярчук (молодша вікова категорія) та Анастасія Якимчук (старша вікова категорія). А першу премію отримали Анна Томашек з м. Острога (молодша вікова категорія) і Вікторія Логвинчук (старша вікова категорія). Володаркою «Гран-прі» стала Анастасія Майса. Всі учасники отримали заохочувальні призи у вигляді футболок та бейсболок з символікою Українського ядерного товариства та похвальні грамоти, а переможці отримали ще й чудові шкільні рюкзаки. Та й це ще не всі сюрпризи, які були того святкового дня. У журі була особлива номінація «Спецприз», який урочисто вручив Рустам  Хутиз керівникові художнього гуртка Тетяні Павлюк за натхнення, яке вона дарувала дітям, та за її чудові роботи.

Дивлячись на усміхнені, щасливі дитячі обличчя, вдихаючи оздоровлюючий аромат хвої величного лісу, який з усіх боків оточує табір, переконуєшся в сердечній турботі усього персоналу цього чудового закладу, який не втомлюється урізноманітнювати дозвілля дітей, заповнюючи його різними програмами, різними екскурсіями для розвитку та щасливого майбутнього підростаючого покоління юних українців.