Наші атомники вивчають досвід продовження терміну експлуатації енергоблоків

З 12 по 16 вересня на южно-українському майданчику фа­хівці Хмельницької АЕС вивчають досвід продовження терміну експлуатації енерго­блоків. Увага акцентується на питаннях, пов’язаних з органі­зацією робіт і взаємодією персоналу в процесі продовження­ виробничого життя блоків-мільйонників, проектний тер­мін служби яких наближається до 30-ї річниці. До команди хмельничан входять представники реакторного та електричного цехів, цеху теплової автоматики та вимірювань, цеху дезактивації та переробки РАВ, служби надійності та ресурсу, енергоремонтного під­розділу, а також фахівці, які забезпечують хід робіт з переоцінки безпеки обладнання.

- Передусім ми обговорю­ємо ті проблеми, які в майбутньому, можуть виникнути у нас, і з якими наші южно-україн­ські колеги з успі­хом впоралися під час реалізації проекту продовження терміну експлуатації двох своїх енергоблоків, - повідомляє керів­ни­к групи, начальник від­ділу управління старінням і продовження терміну експлуатації служби надійності та ресур­су Хмельницької АЕС Ігор Ямковий. - Ми вже визначили для себе декілька позитивних моментів і сподіваємося, що це допоможе нам уникнути аналогічних проблем. Це стосується, наприклад, орга­нізації взаємодії служб і цехів, а також зацікавленості персоналу в позитивному результаті.

Обсяг інформації, що передається, великий, тому спів­пра­­ця южно-українських і хмельницьких фахівців продовжиться і в подальшому. Начальник служби надій­но­с­ті, ресурсу та продовження експлуатації ВП ЮУАЕС Олександр Манузін зазначає: «Ми готові поділитися з колегами своїми напрацюваннями з тих питань, які сьогодні для них актуальні. А це - робоча документація, програми та звітні матеріали».

Проектний термін експлуатації енергоблока №1 Хме­льницької АЕС відповідно до діючої ліцензії збігає 13 грудня 2018 року.