Навіщо Пушкін надсилав гроші у Проскурів?

На Поділлі Пушкін бував лише у Тульчині. У всіх інших місцевостях губернії його твори знали ще за життя. Відомі вони були і в Проскурові. Та чи знав сам поет про наше місто? Виявляється, не тільки знав, а й надсилав у 1836-ому році сюди гроші. 

Причина була прозаїчна. Його брат Лев, на десять років молодший за Олександра Сергійовича, програв у карти дві тисячі триста карбованців. Не маючи грошей, позичив їх у полковника Олександра Павловича Плещеєва. А бригада, якою той командував, дислокувалася в Проскурові. Борг треба було повернути якомога швидше. Лев звернувся до старшого брата. Але й той знайшов лише 1500 карбованців, які вислав у Проскурів Плещеєву. Лист Пушкіна, вірніше, ті слова, які супроводжували поштовий переказ в Проскурів, не збереглися. Мабуть, полковник такі папери не зберігав. Проте в архіві поета залишився лист Плещеєва з Проскурова від 5 липня 1836 року, який був надрукований у 1928 році.

Повідомивши про одержання грошей, полковник Плещеєв нагадав, що позичив Леву більшу суму — 2300 карбованців — Плещеєв, мабуть, був давнім знайомим Пушкіних. До Олександра Сергійовича він звертався на “ти”. І листа підписав: “Твой Плещеев. Каменец-Подольская губерния, Проскуров. Июля 5 дня 1836 года. Командиру 5-й артиллерийской бригады”.

Долю Плещеєва пушкінознавці ще не дослідили. Тому нам ще невідомо про характер їх знайомства. Чи довго він був у Проскурові?

Євген Назаренко, краєзнавець