Наявність вибухових речовин фіксуватимуть сучасні прилади

У військовослужбовців військової частини 3043 з охорони Хмельницької АЕС з’явилися два комплекти портативних пристроїв для виявлення вибухових речовин на контрольно-пропускних пунктах. Вони придбані на кошти Міністерства оборони США.

- Сьогодні для багатьох стратегічних об’єктів у світі, зокрема, і в Україні, - розповідає заступник начальника служби фізичного захисту Геннадій Шатохін, - актуальним є підвищення безпеки за рахунок унеможливлення вчинення терористичних актів. Для цього вживаються різні заходи. Один з них – контроль за несанкціонованим переміщенням вибухонебезпечних речовин. За таких обставин  є важливим застосування сучасних приладів, здатних фіксувати у різних режимах хімічні речовини у мінімальних дозах.

Електронні комплекти «SABRE 5000», одержані за рахунок спонсорської допомоги американських партнерів, відповідають усім міжнародним стандартам. Вони виготовлені провідною канадською фірмою, продукція якої активно експлуатується на контрольно-пропускних пунктах митниць, аеропортів багатьох держав світу. Електронні прилади здатні фіксувати більше сорока  компонентів, з яких виготовляється сучасна вибухівка. Із технічними особливостями їх експлуатації вже озна­йомлені військовослужбовці нашої військової частини, які пройшли підготовку у навчальному центрі з фізичного захисту Інституту ядерних досліджень і одержали від­повідні сертифікати.

На Хмельницькій АЕС прилади «SABRE 5000» будуть використовуватись на прохідних під час огляду персоналу електро­станції, переміщення різних вантажів на автомобільному та залізничному транспорті згідно із інструкціями пропускного режиму.

Олександр Шустерук

Фото автора