Не здав декларацiю - вiдповiдай

Відділ запобігання та протидії корупції – серед наймолодших структурних підрозділів Хмельницької АЕС, адже створений лише у грудні 2014 року. Функції ВЗПК визначені Законом України «Про запобігання корупції», Антикоруп­ційною програмою ДП «НАЕК «Енергоатом», Типовим положенням про уповноважений під­розділ енергокомпанії та відповідним стан­ційним Положенням.

Фактично відразу у відділі почали активно займатися організацією та проведенням на підприємстві процесу декларування.

- Всього у 2015 році на ХАЕС налічувалося 1012 суб’єктів декларування, - каже начальник відділу А.С.Трачук. - В принципі всі вони своєчасно і в повному обсязі подали свої декларації. Винятком стала лише одна посадова особа, яка відмовилася це зробити. Роз’яснювальна робота не дала позитивного результату, і зібрані відділом, за результатами перевірки, матеріали були передані в прокуратуру. Зрештою справа була скерована в Нетішинський міський суд, який визнав зазначену особу винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого відповідною статтею Кодексу України про адміністративні правопорушення та прийняв рішення про стягнення з неї адміністративного штрафу. А ще несумлінного декларанта було внесено до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Іншим напрямком роботи відділу стало врегулювання на підприємстві конфлікту інтересів, як того вимагає антикорупційне законодавство. Першим кроком на цьому шляху було запрова­дження повідомлення про близьких осіб, які працюють на ХАЕС. Систематизувавши зібрану інформацію, відділ налагодив співпрацю з структурними підрозділами, визначаючи, як коло близьких осіб працюючих, так і порядок врегулювання ситуації шляхом пере­гляду службових повноважень, встановлення зовнішнього контролю, а також усунення­м від виконання завдань та прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів. 14 осіб було переведено на іншу роботу.

Впродовж минулого року невід’ємною частиною діяльності відділу було проведення антикорупційної експертизи договорів, аналіз усіх матеріалів, що передували укладенню договорів, зокрема, маркетинговий аналіз цін. В процесі роботи спеціалісти відділу надавали рекомендації щодо зниження цін, проводили перевірки, за результатами яких особи, винні у допущенні порушень, притягувалися до відповідальності. А підприємству на вартості закупівель вдалося зекономити 749 тисяч гривень.

Не залишилися поза увагою відділу повідомлення, в тому числі анонімні, які надходили на адресу ВП ХАЕС, про порушення антикорупційного законодавства. Таких за рік  отримано 4, було проведено два службові розслідування. Посадові особи, які допустили порушення, притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Відділом також надано певні рекомендації щодо недопущення подібного в подальшому.

Співрозмовниця наголосила, що очолюваний нею підрозділ, відкритий для співпраці і спілкування. Свої повідомлення можна надіслати зручним для вас способом: а/с 99, електронна скринька довіри ВП ХАЕС transparency@ khnpp.atom.gov.,тел.: 6-37-20, 6-38-55, 6-38-56.

Повідомлення про порушення на ВП ХАЕС вимог антикорупційного законодавства може бути здійснене без зазначення авторства (анонімно).

Анонімне повідомлення підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Записала Ольга Сокол

Фото з архіву редакції