15 цікавих фактів про куріння

1. На початку 20-го століття вагітним жінкам, щоб не повніти, лікарі радили палити.

2. У 1588 році житель Віржінії Томас Харріет почав пропагувати щоденне куріння тютюну як шлях до загального оздоровлення організму. На жаль, він сам незабаром помер від раку.

3. Тютюновий кущ родом з Американського континенту, він відноситься до того ж сімейства, що і картопля і перець.

4. Хронічний бронхіт у тих, хто палить, реєструється в 5-7 разів частіше, ніж у некурящих. У подальшому хронічний бронхіт ускладнюється емфіземою легенів і пневмосклерозом, захворюваннями, що істотно порушують функцію легенів.

5. У світі налічується до 120 способів лікування тютюнової залежності (практично застосовується близько 40).

6. За 5 тисяч 300 доларів пішов з Інтернет-аукціону недопалок цигарки, викуреної в останні секунди перед тим, як у Новій Зеландії вступила в силу заборона на куріння в громадських місцях.

7. У 1571 році іспанський доктор Ніколас Мондарес написав книгу про цілющі рослини Нового Світу. Там він написав, що тютюн може виліковувати 36 хвороб.

8. Основна причина значного поширення паління –  на певний час його прихована руйнівна дія, що створює враження про зовнішню нешкідливість.

9. Тютюн і тютюновий дим містять більше 3000 хімічних сполук, деякі з яких є канцерогенними, тобто здатними пошкодити генетичний матеріал клітини і викликати зростання ракової пухлини.

10. Десять відсотків курців отримують захворювання і згодом вмирають від злоякісних пухлин (з числа тих, що викурюють понад 20 сигарет в день – 20%).

11. У 1923 році марка “Camel” контролювала близько 45% американського ринку. “Philip Morris” починає просування марки “Marlboro” як жіночих сигарет під девізом “м’який, як травень” (“Mild as May”).

12. У 1939 році “American Tobacco Company” представив свою нову марку “Pall Mall”, яка вивела цю компанію на перше місце серед американських тютюнових компаній.

11. Куріння істотно підсилює ефект дії на людину інших шкідливих чинників. Приміром, якщо людина регулярно вживає алкогольні напої, але не палить, ризик розвитку раку порожнини рота, гортані і стравоходу підвищується в 2-3 рази, а у споживаючих ту ж кількість алкоголю і які активно палять –  більш ніж у 9 разів.

12. Курці хворіють інфарктом міокарда в 2-8 разів частіше, ніж некурящі. При цьому курці в 3-4 рази частіше раптово вмирають від ішемічної хвороби серця на фоні начебто нормального самопочуття.

13. Дев’яносто п’ять відсотків курців після перенесеного інфаркту міокарду відразу кидають палити. Не треба ні лекцій, ні вмовлянь, хворі самі ухвалюють рішення.

14. З 1965 року заборонено телевізійну рекламу тютюнових виробів у Великобританії.

15. Після довгої конкуренції з “Coca Cola” торговельна марка “Marlboro” визнається найдорожчою серед товарів повсякденного попиту у восьмидесятих і дев’яностих роках. Вона оцінюється в 30 мільярдів доларів.