Несподівана темрява 

Саме в такій ситуації опинились жителі Нетішина 15 лютого. Не було можливості використовувати побутові електроприлади, у кранах та системах забезпечення каналізації зникла вода, додалися і проблеми з мобільним зв’язком. Ось що розповідає заступник нача­льника Славутсь­кого району електричних мереж­ із загальних питань «Хмельницькобленерго», начальник Нетішинської комплексної дільниці Владислав Гонтик:

- У п’ятницю о 19 годині 20 хвилин виникла аварійна ситуація на підстанції «Рівне-Країв» 110 кВ, яка належить «АЕС Рівнеобленерго».  Після припинення постачання елек­троенергії для потреб Нетішина на місцевій підстанції спрацювала система аварійного введення резерву. Під час  перемикання зникла одна фаза на лінії «Шепетівка-­Полянь». Це призвело до відсутності світла у багатьох квартирах та призупинення роботи комунальних об’єктів, на яких використовуються трифазні двигуни – теплові пункти­, артезіанські свердловини, системи­ каналізації. У стислі терміни ава­рійні бригади «АЕС Рівнеобл­енер­го» відновили постачання електроенергії по лінії «Рівне-Кра­їв». Під час подальших операцій з перемикання відбувся збій у роботі електричних систем. Було прийнято рішення про знеструмлення Неті­шина, щоб не піддавати загрозі  техніку, яка працює на електро­енергії. Аварійним бригадам вдалося налагодити поетапне під­ключення наших споживачів і через дві години двадцять хвилин електропостачання Нетішина було відновлене.

Після виникнення аварії на лінії електромереж у жителів міста енергетиків не виникало сумнівів щодо стабільної роботи Хмельницької АЕС, бо електростанція, як мовиться, на долоні, вся її територія добре освітлена. А ось у сусідів, що меш­кають в Острозі та  районі знову виникли підстави для «ХАЕСофобії». Аварія, яка сталась на підстанції в районі Острога, була помічена на всю округу через великий спалах на одному із високовольтних трансформаторів. Багато жителів старовинного міста сприйняли це як надзвичайну ситуацію на енергетичному об’єкті. Була маса дзвінків до зна­йомих у Нетішин з лаконічним запитанням: «Що у вас там вибухнуло…».

Разом з тим, дехто сприйняв аварію як наслідок впливу космічних об’єктів, бо вона якраз співпала з інформаційною «лавиною» про падіння метеорита в Російській Федерації та прохо­дженням біля Землі комети на порівняно невеликій відстані.

Про причини тимчасового зне­струмлення розповів начальник Острозької дільниці «АЕС Рівне­обл­енерго» Олександр Янчишин.

- Внаслідок внутрішнього бакового пошкодження вимикача 110 кВ на Острозькій підстанції, було припинено електропостачання. На це оперативно зреагували наші аварійні бригади, і через двадцять хвилин воно повністю відновилось. Безперебійне постачання електроенергії було налагоджено і в нап­­-ря­м­ку Нетішина. Наразі пошко­дже­ний масляний вимикач виведений в ремонт, працює комісія, яка займається встановленням причини виходу його з ладу.

Щоб розвіяти чутки про великий вибух, чи пожежу, на підстанції, Олександр Сергійович провів представників мас-медіа Хмельницької АЕС на її територію. На пошкодженому трансформаторі можна було побачити сліди кіптяви від електричної дуги, яка утворилась вна­слідок замикання. Зараз там працює ремонтна бригада.

Олександр Шустерук