Генеральний директор ВАТ ЕК «Хмельницьк­обленерго» Олександр Шпак високо цінує виважену і об’єктивну інформацію, яка з’являється у різних ЗМІ. Під час прес-конференції, яка була організована інформаційним центром ХАЕС на базі Ізяславського району електричних мереж, він наголосив, що останнім часом у Енергокомпанії налагоджені хороші стосунками із журналістами різних видань, що цікавляться питаннями енергетики. У багатьох публікаціях показано позитивні моменти діяльності компанії. Принаймні Олександру Леонідовичу, як керівнику великого підприємства, що має свої структури у кожному районі області, завжди приємно ділитися цікавою інформацією про постійні досягнення хмельницьких енергетиків.

У вступному слові Олександр Шпак сказав, що весь колектив ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго» працює під гаслом «Споживач - найвища цінність компанії». Саме цей споживач і є основним інвестором енергетичної галузі.

За словами Олександра Шпака, на сьогоднішній день на території компанії працює 22 сервісних центри та 5 сервісних пунктів європейського рівня. У сервісних центрах та пунктах працюють Інформаційно-сервісні центри, надаються інформаційні послуги з питань тарифної політики, пільг та їх оформлення, якості та надійності електропостачання, консультації з питань безпечного користування електроенергією та енергозбереження, про обов’язки та відповідальність енергопостачальної організації та споживача, порядок підключення споживача. Функціонування сервісних центрів дозволяє надавати споживачам великий перелік додаткових послуг та робіт, таких як розробка, видача технічних умов, виготовлення проектної документації та приєднання однофазних та трифазних електроустановок побутових споживачів, виконання лінійних та внутрішніх робіт згідно з технічними умовами, проектом і вимогами, ремонт електро­проводки, монтаж, підключення, обслуговування, заміна або перенесення приладів обліку, лабораторні вимірювання електричних параметрів в електроустановках споживачів в межах отриманих ліцензій.

У діяльності ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго» є багато досягнень. Як стало відомо, компанія отримала звання переможця у Всеукраїнському конкурсі «Лідер паливно-енергетичного комплексу 2009». Також за результатами рейтингу у 2009 році енергопостачальна компанія «Хмельницькобленерго» нагороджена званням «Лідер галузі», а генеральний директор Олександр Шпак орденом «Зірка економіки» ІІІ ступеня. За критері­ями оцінки системи управлі­ння якістю підприємству було також присвоєно звання Лауреата конкурсу та визнано його відповідність рівню «Визнання досконалості в Європі»(чотири зірки).

На зустрічі із журналістами Олександр Шпак намагався не акцентувати увагу на рейтингах та визнаннях. Він переконував, що сьогодні успіхів можна досягти лише наполегливою працею і впровадженням новітніх технологій. Принаймні Олександр Леонідович гордиться успішною реалізацією пілотного проекту з реконструкції електромереж міста Нетішин. За його переконанням, цей проект за техніко-економічними показниками є високоефективним, відповідає євростандартам. Вже доведено, що технологічні витрати електроенергії складають не більше 5 відсотків. Саме впровадження цього пілотного проекту передбачено Інвестиційною програмою компанії, є актуальним для держави. Переведення на електроопалення дозволяє економити імпортні енергоресурси, вирішувати проблему завантаження енергопотужностей та вирівнювання тарифів. Реалізація пілотного проекту також дає можливість привести міські електромережі, які кілька років тому були передані на баланс ВАТ ЕК «Хмельницькобленерго», на більш якісний рівень.

Повне втілення пілотного проекту розраховано на 5 років. У Нетішині постійно відбувається реконструкція розподільчих електромереж 10/0,4 кВ та трансформаторних підстанцій, проводиться заміна лічильників на електронні.

Уже близько 500 будинків садибної забудови у місті енергетиків користуються електроопаленням, всі обладнані трифазними вводами з урахуванням встановлення електроплит, електроопалення і електропідігріву води та зонних електронних лічильників на зовнішній стороні будівель кожної садиби, що дозволяє користуватись електроенергією в залежності від рівня тарифів в різні години доби. Вже виконано робіт на загальну суму 11,1 млн.грн. Протягом кількох років побудовано більше 9 км ліній електропередач, встановлено 179 світильників. Олександр Шпак також відмітив, що незабаром реконструкція буде продовжена в районі вулиці Солов’ївської. За його переконанням, в Хмельницькій області великі перспективи застосування електроенегії для опалення будівель. Принаймні це дає можливість підтримати вітчизняного товаровиробника.

На прес-конференції Олександр Шпак також висловив своє ставлення до атомної енергетики. Він високо оцінює професіоналізм персоналу ХАЕС, який є флагманом виробництва товарної продукції на Хмельниччині. До речі, Олександр Леонідович є частим гостем на проммайданчику електростанції, бере участь у різних заходах. А його побажання нетішинським атомником – якомога скоріше ввести в експлуатацію третій та четвертий енергоблоки. Це дасть можливість значно зміцнити національну енергетичну сферу і вивести на вищий рівень економіку.

Під особливим контролем Олександра Леоні­довича перебувають соціальні питання 30-кілометрової зони спостереження Хмельницької АЕС. Саме тут передбачається першочергове впровадження електроопалення, облаштування трифазними електронними лічильниками, диференційованими за часом доби, відновлення вуличного освітлення, реконструкція та модернізація електромереж за сучасними технологіями тощо. До речі, в Ізяславському районі для обігріву шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів та житлових будинків в селах Плужне, Ліщани, Білогорідка, Сахнівці вже використовується електроопалення, для чого було здійснено реконструкцію електромереж. Планом на 2010-2011 роки передбачено переведення на електроопалення об’єктів соціальної сфери в селах Полянь, Комарівка Славутського району, реконструкція електромережі 10/0,4 кВ.

У ході спілкування із журналістами Олександр Шпак сказав, що Хмельниччина є його батьківщиною і він все зробить для того, щоб тут люди мали комфортні умови у побуті.

Олександр Шустерук

Фото автора