«Нетішин» розгойдують хвилі морські

8 жовтня до виконавчого комітету Нетішинської міської ради завітали представники військової частини А-1228, що дислокується у місті Очакові і до складу якої входить водолазне морське судно «U-700» «Нетішин».

Морські «нетішинці» з Миколаїв­щини упродовж багатьох десятиліть продовжують демонструвати від­мінну професійну підготовку під час виконання навчально-бойових завдань. Не секрет, що у зв’язку з  війсь­ковою агресією проти України, не тільки суша, а й морський простір потребують особливої пильності. І «Нетішин», «народжений» у далекому 1973-у році, достойно виконує не тільки своє пряме призначення, а й допомагає охороняти морські кордони Батьківщини.

Нетішинці ніколи не оминали зазначене судно своєю увагою у рамках надання благодійної шефської допомоги. Не так давно з цією метою були зібрані майже 17 тис. гривень. На них придбана оргтехніка, яка морякам стане у великій пригоді.

Благодійні кошти допомогли зібрати ТОВ НВКП «Альфа» ЛТД, ТОВ ІВП «Відеотехсервіс», ВК КСП «Тепличний комбінат», ТОВ «Прилад­система», комунальні підприємства НМР «Жит­лово-комунальне об’єднання», «Неті­шин­­­ський міський ринок» і «Торговий центр», а також фізичні особи - під­приємці А.С.Геджоян, Л.В.Климончук, О.Г.Кузнецов, Т.В.Мельник, М.В.Поліщук, М.М.Соловйова, В.Ф.Швець та В.Ю.Якимчук.

Прямуючи до іншого пункту призначення, свідомо «збилися з курсу» та потрапили до нашого міста командир військової частини А-1228­ капітан II рангу Дмитро Валентинович Марков, командир водолазного судна «U-700» «Нетішин» старший мічман Анатолій Аркадійович Рак, механік мічман Олег Валерійович Тодосенко, старший водолаз старшина I статті Микола Григо­рович Пархоменко. Їм Неті­шинський міський голова вручив пода­рунки, на які спромоглися небайдужі нетішинці.

Обмінявшись з очільниками місцевої влади словами вдячності, моряки погодились на прес-конференцію з представниками ЗМІ міста та відповіли на безліч запитань, що тих цікавили. Вони повідали не тільки про суворі морські будні, а й про технічні прилади, придбання котрих для «Нетішина» забезпечили інші активісти: йдеться, зокрема, про спеціальний приймач та багатофункціональний дисплей. Це система, яка в судно­плавстві служить для автоматичної ідентифікації судна, його габаритів, курсу, тощо. АІС підвищує рівень безпеки мореплавства та ефективність руху.

Нагадаємо деякі параметри во­долазного морського судна      «U-700» «Нетішин»: його норма­ль­на водотоннажність 248 тонн (повна – 285 т), довжина – 40,9 м (ширина 8,1 м), швидкість повного ходу – 12,5 вузла, дальність плавання – 1500 миль, автономність – 10 діб. Судно призначене для забезпечення підводно-технічних та суднопідйомних робіт на глибинах до 60 м, а також робіт із обслуговування дна акваторій і в рятувальних операціях­.

Богдан Фединчук