Нетішинки  Аліна  Комащук,  Вікторія  Ткачук та  інші  олімпійці  від  Хмельниччини

Виконком Національного олімпійського комітету затвердив склад збірної України для участі в Іграх ХХХІ Олімпіади 2016 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія).

Під час прес-конференції президент НОК Сергій Бубка оголосив, що команда нараховує 206 спортсменів у 27 видах спорту.

Хмельниччину цьогоріч на Олімпіаді буде представляти рекордна кількість учасників.

Насамперед зазначимо, що у складі олімпійської збір­ної з фехтування на шаблях нетішинка Аліна Комащук. Ми були свідками блискучого виступу шаблісток Нетішина Галин­и Пундик та Ольги Жовнір на Олімпіаді 2008 року в Пекіні. Тоді наші дівчата стали першими у історії олімпій­ськими чемпіонками у цьому­ виді програми, здолавши у драматичному фі­нальному матчі господарок змагань – китаянок. З того зіркового складу – Ольга Жовнір, Галина Пундик, Ольга Харлан та Галина Хомрова - у команді лише її лідер Ольга Харлан.

За чотири роки у Лондоні командні змагання шаблісток не потрапили до олім­пійської програми, але краща фехтувальниця України Ольга Харлан не залишилася без нагороди – вона ви­грала бронзу у індивідуальному турнірі.

На іграх 2016 року жіночі командні змагання знову в програмі, тож у Бразилії глядачі стануть свідками головного старту восьмиріччя.

За минулий олімпійський цикл українки змогли зібрати повний комплект нагород чемпіонату світу (у 2013 році стали чемпіонками, за рік виграли бронзу, а минулого року стали срібними призерками). У 2015 році наші шаблістки виграли перші у історії Європейські ігри. На континентальному чемпіонаті вони фінішували третіми у 2014, 2015 та 2016 роках, а у 2013 році взяли бронзу. У особистих змаганнях постійно на п’єдесталі пошани опинялася Ольга Харлан. Водночас, слід зазначити, що останню велику індивідуальну перемогу українка здобула ще у 2014 році, коли виграла чемпіонат світу. Після цього була не­вдача­ на минулорічному чемпіонаті світу у Москві та Європейських іграх, де українка залишилася без нагород.

Слід зауважити, що окрім Харлан у особистих змаганнях відзначилася ще й Вороні­на, яка виграла бронзу чемпі­­онату Європи минулого року.

Не пасли задніх і чоловіки. Андрій Ягодка переміг на Європейських іграх-2015, а 2013 року разом з нетішинцями Дмитром Бойком, Дмитром Пундиком та Олегом Штурбабіним здобув бронзу континентального чемпіонату у командному турнірі. Втім, цього разу шаблісти у командному заліку серед чоловіків не змагатимуться – ця дисципліна відсутня у програмі Олімпіади.

Тож побажаємо Олені Вороніній, Аліні Комащук, Олені Кравацькій та Ользі Харлан успіху!

Крім Аліни Комащук Хме­ль­ниччину представлятимуть:

веслувальники на байдарках і каное Інна Грищун, 1994 р.н., екіпаж байдарки-четвірки, 500 м, Хмельницька область; Павло Алтухов, 1995 р.н., каное-одиночка, 1000 м, Полтавська - Хмельницька області; Дмитро Янчук, 1992 р.н., каное-двійка, 1000 м, Полтавська – Хмельницька області.

легкоатлети Марина Бех, 1995 р.н., стрибки у довжину,  Хмельницька область; Наталія Легонькова, 1982 р.н., марафон, Хмельницька область.

важкоатлети Олександр Пєлєшенко, 1994 р.н., Хмельницька – Луганська області; Дмитро Чумак, 1990 р.н., Херсонська – Хмельницька області.

борці вільного стилю  Аліна Махиня, 1991 р.н., Доне­цька – Хмельницька області; Алла Черкасова, 1989 р.н., Львівська – Хмельницька об­ласті;  Олександр Хоцянівський, 1990 р.н., Донецька – Хмельницька області;

Усі вказані веслувальники та Марина Бех – жителі міста Хмельницького.

Крім того, до складу олімпійської збірної включено наступних вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл нашої області, які нині виступають за інші регіони:

Ганна Соловей, 1992 р.н., велоспорт на шосе (групова та індивідуальні гонки), з Хмельницького, представляє Луганську область;

Ігор Русс, 1988 р.н., легкоатлет (марафон) з Полонського району, м. Київ;   

нетішинка Вікторія Ткачук, 1994 р.н., легкоатлетка (біг на 400 м з бар’єрами) виступатиме за Донецьку область.

Нагадаємо, що у Вікторії цього року другий результат серед українок і вона прогресує від старту до старту. Виступ на Олімпіаді у цій надскладній біговій дисципліні – вже перемога!

Ще сім іногородніх студентів і аспірантів, котрі навчаю­ться в Кам’янець-По­дільському­ національному уні­верситеті, проте не є членами команд Хмельницької області, теж змагатимуться в Ріо у складі збірної України.

На знімках: Аліна Комащук;

Вікторія Ткачук