Відбулись звітні збори осередку молодіжної секції  Українського ядерного товариства на Хмельницькій АЕС

Молодіжна секція УкрЯТ  хмельницьких атомників звітувала про роботу у 2015 році. Збори пройшли у міській бібліотеці,  всі бажаючі, навіть не працівники станції, могли їх відвідати та отримати інформацію про діяльність молодих активістів товариства. Кількість членів секції протягом року зростала, та на даний час складає 24 особи.

З переліку заходів, що проведені за рік, були відзначені наступні: регулярне проведення зборів, на яких доводилась інформація працівникам ВП ХАЕС та мешканцям м. Нетішин про переваги атомної енергетики, зустрічі з ветеранами атомної енергетики, ліквідаторами аварії на ЧАЕС. Ліквідатори ділилися з молоддю спогадами зі свого трудового життя. Проведено навчання для викладачів та студентів Національного університету «Острозька академія» з використанням тренажера «Фантом-2» з надання першої медичної допомоги силами членів молодіжної секції УкрЯТ – працівників НТЦ ВП ХАЕС та СМСЧ-4.  Особливе місце в звіті було надано інформації про проведення І-го молодіжного міжнародного Форуму УкрЯТ, що відбувся в містах Нетішині та   Острозі у травні, наповнюванням якого стали різноманітні наукові, виробничі та творчі заходи. Учасниками Форуму були понад 70 представників підприємств атомної енергетики та промисловості, науки України, Польщі, Литви, а також громадські активісти зони спостереження Хмельницької АЕС. Крім того, УкрЯТівці  ХАЕС брали активну участь у органі­зації та проведенні Міжнародної конференції підприємців та інвесторів Польщі та України (м. Нетішин) та в ІІІ Міжнародному Конгресі Ініціатив Східної Європи (м. Люблін, Польща). За результатами звіту робота Голови МС УкрЯТ ВП ХАЕС Олександра Третяка була визнана задові­льною. На зборах обрано заступника Голови МС УкрЯТ ВП ХАЕС – Катерину Клєпову,  намічено плани на майбутнє, серед яких  залучення нових молодих працівників ВП ХАЕС та жителів зони спостереження ВП ХАЕС до співпраці з УкрЯТ і його молодіжною секцією. Бажаючі брати участь в роботі УкрЯТ та його молодіжній секції можуть звертатися до Голови МС УкрЯТ ВП ХАЕС Олександра Третяка за телефоном 067-382-76-54.

Максим Мікушинський

Молодiжний рух ВАО АЕС  на Хмельницькiй АЕС у поточному роцi

Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС) в оригінальній транскрипції WANO (World Association of Nuclear Operators) об’єднує 33 країни, 118 компаній, 210 АЕС, 438 реакторів. Членство у ВАО АЕС здійснюється через один або декілька напівавтономних регіональних центрів, розташованих у Парижі, Атланті, Москві, Токіо і залежить від географічного розташування або типу реакторної установки. Зокрема Московський Регіональний Центр об'єднує АЕС і експлуатуючі організації Вірменії, Болгарії, Угорщини, Індії, Китаю, Литви, Росії, Словаччини, України, Фінляндії і Чехії. Китайські АЕС входять у три регіональні центри (Атланта, Токіо, Москва) оскільки будують і експлуатують реактори різних типів та виробників. Кожен Регіональний Центр укомплектований висококваліфікованими фахівцями, що відряджаються з організацій-членів. Такі ротаційні фахівці мають знання конкретних технологій та культури експлуатації, що прийняті у своїх країнах. Після закінчення роботи вони привносять до своїх організацій досвід, придбаний за час роботи у ВАО АЕС, і розуміння практики експлуатації на інших АЕС світу.

Безпечна експлуатація Хмельницької АЕС забезпечується поєднанням якості проектування, виготовлення і монтажу з якістю експлуатації. МАГАТЕ, уряд України, наглядові та контролюючі органи формують правила та контроль їх виконання у галузі, а діяльність ВАО АЕС націлена на тих, хто безпосередньо здійснює експлуатацію АЕС.

Молодіжний напрямок у роботі ВАО АЕС починає свою історію з 2013 року, коли за ініціативи ВАО АЕС-МЦ молоді атомники були залучені в роботу Генеральної Асамблеї ВАО АЕС. У червні 2014 року в Обнінську ініціатива зі створення молодіжного руху (МР) була представлена керівникам ВАО АЕС (Ж. Регальдо, К. Елліс) та була ними підтримана. Також підписано  Протокол про наміри між ВАО АЕС та Українським ядерним товариством. Отже, в кінцевому результаті керівники ВАО АЕС виступили з твердою позицією щодо формування власного молодіжного руху та створення організаційного комітету, до якого увійшли представники ВАО АЕС-МЦ та молоді працівники АЕС.

29 грудня 2014 року офіційно створений молодіжний осередок ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС, який сьогодні налічує понад три десятки дійсних членів Молодіжного руху ВАО АЕС (МР ВАО АЕС), які працюють на станції. Координатор осередку - Олександр Хомич (НЗБ). З членів МР ВАО АЕС були відібрані вісім помічників представника ВАО АЕС на ХАЕС (Валентин Костенко), які увійшли до складу Ради МР ВАО АЕС на ХАЕС: Олександр Швець (САБ), Валерій Пашинський (СГТ), Олександр Третяк (ВТС), В'ячеслав Іванов (РЦ), Віктор Ройко (НТЦ), Максим Мікушинський (ЦРБ), Костянтин Кияк (ХЦ) та Олексій Сорокатий (ЕРП). За 2015 рік – проведено десять засі­дань Ради МР ВАО АЕС на ХАЕС.

1 березня 2015 року відбулось навчання членів МР ВАО АЕС Хмельницької АЕС на тему "Проведення партнерських перевірок", 5 квітня - на тему "Програма обміну досвідом експлуатації. Програма професійного і технічного розвитку. Програма технічної підтримки і обміну технічною інформацією". 21-24 травня поточного року у рамках Молодіжного форуму Українського ядерного товариства було організовано семінар на тему: "ВАО АЕС - розвиток молодіжного руху". На Форумі був присутній представник ВАО АЕС-МЦ  Сергій Уогінтас.

МР ВАО АЕС тісно співпрацює із молодіжною секцією Українського ядерного товариства, тому на інформаційних зустрічах останнього, що відбуваються раз у квартал, завжди надається актуальна інформація про діяльність молодіжного руху ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС та організації в цілому. 

Молодіжний рух станції у заходах ВАО АЕС-МЦ

20-24 квітня у заході "Роль обходів робочих місць у підвищенні пожежної безпеки і охорони праці" взяв участь член МР ВАО АЕС ХАЕС О. Швець (САБ). У семінарі «Поводження з радіоактивними матеріалами», що проходив 26-30 жовтня  на Чорнобильській АЕС, взяв участь нетішинець Максим Мікушинський (ЦРБ). Представники молодіжного руху взяли участь в Генеральній Асамблеї ВАО АЕС, що проходила в Торонто (Канада), серед них був і представник Хмельницької АЕС Олександр Хомич. Саме Олександру було доручено виступати з доповіддю про розвиток молодіжного руху ВАО АЕС МЦ ВАО АЕС, з чим він гідно впорався. У цьогорічній партнерській перевірці ВАО АЕС на Хмельницькій АЕС взяли участь чотири представники молодіжного руху станції, які охопили чотири напрямки: експлуатація, хімія, досвід експлуатації та підготовка персоналу.

1 грудня представники молодіжного руху ВАО АЕС з Нетішина взяли участь у міжнародній відеоконференції Молодіжного відділення Ядерного товариства Росії, надавши відеозвіт про свою діяльність  на ХАЕС (представили Валерій Пашинський та Олександр Третяк).

13 грудня проведені щорічні інформаційні збори МР ВАО АЕС ХАЕС для всіх бажаючих працівників станції, на яких був представлений звіт про діяльність організації, та проведена агітація щодо залучення нових учасників.

В планах організації на най­ближчий час - продовження навчання членів організації на ХАЕС, створення груп (комісій) за напрямками роботи, продовження взаємодії з осередками МР ВАО АЕС інших  станцій України, співпраця з діючими молодіжними об'єднаннями на ХАЕС (МС УкрЯТ,  ОМ ППО ХАЕС),  висвітлення роботи осередку у ЗМІ та робота по залученню у молодіжний рух представників усіх виробничих підрозділів станції.

Олександр Третяк