Натхненні  жадобою  творення

Літературна студія «Натхнення», що діє при міській ЦБС,  має чимало прихи­льників, а її дійові особи не лише отримують позитивні заряди від власних творчих­ реалізацій, але й здобувають заслуже­ну славу в суспільстві. Першого серпня студійка «Натхнення», скульптор та ху­дожник, сподвижниця на ниві крає­знав­ства, прозового і римованого слова Світлана Мефодіївна Лелях стала лауреатом Житомирської обласної премії імені Лесі Українки у номінації «образотворче мистецтво». Це данина­ шани за наполегливу діяльність непересічної творчої особистості, здобутки у художньо-графічному та об’ємно-зображувальному жанрах, що притаманні її манері відображати навколишній світ, шукати своє місце у ньому.

Від батька і матері дівчина перейняла працелюбство, наполегливість, жадобу до самовдосконалення. Аби здобути знання, вона  опановує мистецькі техніки у Московському заочному народному університеті ім. Крупської; навчається на музичному відділенні  Хмельницького культосвітнього училища. Відтак – малює, пише вірші і сценарії, очолює творчі колективи, практикує у дизайні та скульптурі.

Понад 14 років віддала вона творчості на Казахській землі, куди потрапляє сповненою енергії і великого бажання діяти. Тут оформляє культурні та навчальні заклади, музеї, дитячі садочки, проектує і прикрашає площі та сквери, фасади приміщень, зводить пам’ятники, декорує та оздоблює інтер’єри, ілюструє книги та буклети.

З 1990 року Світлана в  Нетішині. У важкий час недуги її не полишає муза – надихає на створення низки віршів та малюнків.

Вона автор ряду меморіальних дошок та пам’ятників  на Хмельниччині і за її межами. Публікується на шпальтах Рівненської обласної газети «Вільне слово», газети  «Енергобудівник», «Трудівник Полісся», «Нетішинський вісник», «Пульс», «Перспектива».

У 2004 році Світлану Мефодіївну визнають «Українською мадонною», 2006 – переможцем Міжнародного рейтингу «Золота фортуна» у номінації «За вагомий внесок у справу розбудови України».

У 2007 році виходить друком  книга С.Лелях «На зболених крилах любові».

Вона стає автором низки меморіальних дошок та пам’ятників, зокрема народному артисту України Сергію Козаку, Герою Радянського Союзу Степану Дикалову, політичному діячу В’ячеславу Чорноволу, барду та актору Володимиру Висоцькому, пам’ятників: загиблим у с.Стригани, односельцям Лисичого, меморіального комплексу борцям за свободу у с.Моршин…

У 2012 році  на території обласної фізіотерапевтичної лікарні, яка знаходиться в місті Корець Рів­ненської області, встановлено пам’ятн­ий знак, автором якого є Світлана Лелях. З нагоди 100-річчя від дня смерті Лесі Українки та 50-річчя створення музею Лесі Українки у Новограді-Волинському нетішинка представила  творчий доробок з  портретів відомих особистостей, зокрема­ і Лесі Українки. Для демонстрації персональної виставки була надана виставкова зала Новоград-Волинського літературно-меморіального музею поетеси. У жовтні  2015 року на міському кладовищі Нетішина постав пам’ятник  на честь героя АТО Сергія Карпенка, що пішов у вічність на межі 35-річчя… У травні поточного року  в місті Корець вона відкриває пам’ятник воїнам-афганцям. Між цим виступає в ролі укладача ряду книг, робить до них ілюстрації тощо.

Директор літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська високо оцінює творчі здобутки Світлани Лелях. В числі інших претендентів нашу землячку висувають на здобуття Житомирської обласної літературно-мистецької премії в царині «образотворче мистецтво» і відзнака знаходить свою героїню. Сподіваємось, визнання матиме продовження у інших нагородах.

Читачам не зайве нагадати, що наймолодшим лауреатом серед студійців «Натхнення» стала Ольга Прокопчук, якій за дебютну книжку «Привези мені сонця» 2015 року вручено Всеукраїнську літературну премію ім. В.Симоненка. Перша велика добірка її віршів з’явилась у літературно-мистецькому альманасі «Нетішинських талантів дивоцвіт» і не загубилась у розмаїтті авторів.  Вона були випускницею Першої літературної школи в Карпатах. 2013 року стала лауреатом (2 премія) обласного конкурсу «І на сторожі слово» та відзначена на зустрічі молодих авторів у Ірпіні. Минулого року Ольгу прийнято до Національної спілки письменників України. Нині поетеса мешкає у США.

Хмельницької обласної премії ім. Якова Гальчевського «За подвижництво­ у державотворенні» (1996 р.) за дослідни­цьку роботу в історії національно-визво­льних рухів Волині та Поділля удостоєний­ член Національної спілки письменників України, студієць «Натхнення» Микола Руцький. У нього за плечима фах педагога, праця у газетах «Трудівник Полісся» та «Нетішинський вісник», Острозькому історико-культурному музеї-заповіднику, виконавчому комітеті міської ради. Він автор книг «Куди ідеш», «Музика одинокого серця», «На переломі», «Коли ви вмирали, вам дзвони не грали», «Голгофа», «Система», «Вертеп смерті», «Вони виборювали незалежність України».

Автор цих рядків є головою літературного об’єднання «Натхнення». Обласну премію ім. Ю.Сіцінського (2006р.) – в галузі історико-краєзнавчої роботи, збереження історико-культурної спадщини, отримав за вагому науково-дослідницьку роботу з вивчення історії та культури Поділля, книгу «Енергія єднання», активну творчу та громадську діяльність.

Віктор Гусаров

На знімку: Світлана Лелях та директор літературно-меморіального музею Лесі Українки Віра Римська