Об’єднуємо, відпочиваємо, підносимо імідж трудівника станції

Комісія з культурно-масової роботи  складається з 8 секторів: органі­заційного, організації дозвілля, загального, екскурсійного, туристичного, концертного, виставкового та ін­фор­маційного. Основними завданнями яких є: посилення мотивації проф­спілкового членства; розвиток творчих здібностей членів ППО ХАЕС; організація ефективного дозвілля; підняття морального та духовного рівня членів ППО ХАЕС; зняття психологічного навантаження членів ППО ХАЕС; залучення до занять в гуртках, секціях, клубах за інтересами, колективах художньої самодіяльності.

У складі комісії 10 чоловік. За 5 років  роботи комісія  задіяла  8947 чоловік. Про ефективність проведеної роботи свідчить кількість працівників, які взяли участь у наших заходах.  За один рік роботи комісії ми працюємо з 31% від загальної кількості членів нашої профспілки. Про проведені комісією заходи, учасники діляться враженнями на сторінках газет, випускаються фото-стінгазети.

Кожного року, традиційно, підрозділи-іменинники святкують ювілеї. Урочистості супроводжуються концертно-розважальною програмою. Комісія проводить вечори відпочинку з нагоди ювілеїв підрозділів та до нашого професійного свята - Дня енергетика, які супроводжуються насиченою програмою, різноманітними конкурсами, іграми, де ведучі створюють надзвичайно душевну атмосферу. За період 2012-2016 років, комісією організований та проведений 21 вечір відпочинку для працівників ХАЕС та їх сімей, в яких взяли участь понад  850 чоловік.

Працівники ХАЕС вже багато років мають нагоду подорожувати  культурними та історичними  місцями України, відвідувати місця відпочинку, поїздки до яких організовує наша комісія. Це Львівщина, Закарпаття, Хмельниччина, Вінниччина, Черкащина, міста Чернівці, Київ, Луцьк. Щороку проводиться робота щодо розробки нових маршрутів та урізноманітнення існуючих.

Наші працівники із задоволенням відвідують всі вистави та концерти, які відбуваються у Палаці культури міста. Популярністю користуються поїздки у Рівне з  відвідуванням облмуздрамтеатру, залів камерної та органної музики. Не залишилися поза увагою атомників і спектаклі, театральні вистави, авторські вечори та  фестивалі. За зазначений період було організовано 16  таких поїздок, в яких взяли участь 311 чоловік.

Для найактивніших працівників ХАЕС організовуються туристичні пішохідні походи в Карпати. Кожного разу це новий маршрут, нові враження, кожен раз це «особливий» колектив, який до кінця маршруту стає дружнім. На травневі свята, День Конституції та День Незалежності туристи  вирушають у далекі подорожі підкоряти вершини нашої країни. Кількість туристів щороку збільшується, доповнюється молодим поколінням.

Вже не таємниця, що активісти ХАЕС святкують у горах не тільки День Незалежності, а й Новий рік. Любителі активного відпочинку традиційно обирають гірськолижні курорти. Щороку, на День енергетика наші активі­сти підкорюють круті схили засніжених Карпат та гірськолижні курорти Буковель і Драгобрат.

Не менш популярними були і сімейні поїздки на Шацькі озера, які входять до складу Шацького національного природного парку і які є одною з головних туристичних перлин не тільки Волинського краю, але й України.

За період 2012-2016 років комісією організовано 82 екскурсійно-туристичні поїздки, в яких взяли участь 3398 чоловік – це працівники ХАЕС та члени їх сімей. Відбулись поїздки  вихідного дня, під час яких мали нагоду відпочити 1200 працівників та членів їх сімей.

Особливе захоплення у жінок ви­к­­ликає святковий концерт до 8 Березня «Даруємо матусі свято!» у виконанні творчих колективів міста.

Виставковий сектор потішив відвідувачів великою експозицією виробів на виставці «Народна вишиванка». Вироби наших майстринь надихають на творчість.

До 25-річчя пуску 1-го енергоблока було організовано фотовиставку, яка відобразила весь шлях будівництва гіганта атомної енергетики та міста-супутника Нетішин.

В 2013 році, до Дня енергетика виставковий сектор захопив відвідувачів великою експозицією унікальних колекцій речей та виробів, зроблених власноруч. Представляли свої роботи на різноманітну тематику 16 працівників ХАЕС, зокрема вишиванки, вишиті картини, колекційні марки, монети, ювілейні конверти, в’язані речі, унікальні колекції колод карт на різноманітну тематику, етикетки часів Радянського Союзу, токарні вироби тощо. Традиційно кожен учасник виставки подарував музею частинку своєї колекції на згадку.

Не залишає  комісія поза увагою природні куточки навколо АЕС, а саме, від мосту через р. Горинь до НТЦ. Тут щороку проводиться акція «Зелений коридор», в якій можуть взяти участь всі бажаючі. Окрім озеленення міста ця подія носить і виховний характер, адже в ній беруть участь не лише працівники ХАЕС, але й їхні діти. Особливо полюбляють попорпатись в землі найменші учасники акції, які потім  отримують іменні сертифікати учасника акції «Зелений коридор», цікаві подарунки та призи. Ми боремося не лише з поганим ґрунтом, але й з «любителями», які викопують наші насадження та переносять їх на свої присадибні ділянки. Кожен рік висаджуються нові дерева. Вже радують око міцненькі дубки, сливи, липи, горіхи, берізки та декоративні кущі спиреї і такої рідної калини.

Комісія організовує та проводить різноманітні конкурси, турніри.  Конкурси плакатів до 1 квітня – це фонтан самоіронії та гумору. Приємно, коли люди можуть та вміють сміятись над собою, це говорить про їх високий інтелектуальний рівень. Турнір з настільного футболу викликав азарт та напругу серед вболівальників. Кожному хотілось допомогти гравцям.

Турнір з кульової стрільби дуже подобається всім нашим працівникам, участь у ньому беруть як жінки, так і чоловіки.

Вперше, у 2012 році, до Дня захисту дітей, ККМР організувала пілотний мотопробіг у дитячі будинки-інтернати, які віддалені від обласних центрів та не мають достатнього фінансування. Це насамперед будинки-інтернати Тернопільської та Івано-Франківської областей у містах Снятин, Залі­щики та Верховина. ППО ХАЕС надала спортивний інвентар, а на кошти, зібрані комісією та самими байкерами, були закуплені солодощі. Подарунки  були роздані дітям. У 2016 році було вирішено зробити даний захід традиційним та відвідати Снятинський дитбудинок з дітьми, що мають ДЦП. Так, на зібрані 3000 гривень, дітям були придбані солодощі.

Не обійшлося і без довготривалих мотоподорожей. У 2013 році, в останнє «безпечне Кримське літо» працівники  ХАЕС вирушили у двотижневу подорож на власних мотоциклах на Кримське узбережжя. За два тижні маршруту було оглянуто практично всі визначні місця цього півострова.

Таким чином, кожен наш захід створює гармонійну психологічну атмосферу, люди знайомляться, спілкуються, наш колектив стає «ріднішим». Комісія веде постійну та копітку роботу для створення однієї родини під назвою «колектив ХАЕС».  Єдність є невід’ємною частиною будь-якої спільноти. І ми працюємо заради того, щоб наша профспілка була єдиною.

Олена Романова,

голова комісії з культурно-масової роботи ППО ХАЕС

Фото з архіву редакції