Десять років тому  пошук нових ідей у сфері духовного становлення спонукав небайдужих людей  створити при центральній міській бібліотеці читацьке об’єднання. Літературне сузір’я нетішинських талантів  об’єдналося за покликом душі під назвою “Натхнення».  Назва  прийшла сама по-собі, адже того року місцева поетеса Ганна Митюк презентувала збірку віршів “Мить натхнення”. Відтоді поетеса збагатила культуру краю  у 2008 році “Струнами душі” і збіркою віршів для дітей “Математика у лісовій школі” (2004 р.). Друкувалась у колективних збірниках “Обереги рідної землі” (2007 р.), «Нетішинських талантів дивоцвіт»  у 2007 та 2008 роках. Минулого року виступила як автор  тексту до фільму «Життя для добра». Її вірші знані на теренах місцевої, районної та обласної преси. А ще вона  незмінний секретар літоб’єднання.

Кожен, певно, грішив – не віршами, так прозою. Це потреба душі, що не вкрилась корозією. Ця потреба творить від Христа успадкована, звідти, з неба, згори – з Першослова!

«Грішних» на  поетичне слово виявилось чимало. Принаймні журналіст за фахом  Людмила Рудковська відгукнулась збірками поезій “Уже тому що я людина” (2003 р.) і “Сонячний сувій” (2005 р.). Вона плідно  презентувала студійців на сторінках газети «Енергобудівник». Знає творчу працю зсередини.

Як важко піднімати крила, ох...

Здається, краще жити

                                   як живеться.

Та Бог дарує милість – знов удвох

людина з тим, хто богом

                                     їй здається.

І знову думки ллється карнавал,

і знову злети, мрії і бажання.

І знов без страху

                          йдеш за перевал,

Життя це справжнє любиш,

                                   як востаннє.

Хоч нині Людмила Рудковська  живе і працює в Хмельницькому, але не пориває співдружності з своїми колегами.

Ще один студієць Богдан Фединчук  2005 року видрукував поетичну збірку “Діти місячного світла”. Творчість земляка знайшла відгук у серцях прихильників поезії, адже близька за світосприйняттям, за прагненням піднестись над буденністю, за споконвічною любов’ю до жінки. Читач не зможе не помічати мелодійності віршів,  які  наче народилися стати піснями. І автор багато своїх творів поклав  на гітарні акорди, виступаючи в ролі виконавця власних пісень.

Активною учасницею літературного об’єднання “Натхнення” є Віра Ковальчук. Людина щирої вдачі, непосидюча, закохана в природу, берегиня великої і дружньої родини, мати трьох дітей, Віра реалізовує себе у віршах інтимної і громадської тематики. 2007 року вона представила свій поетичний «Калиновий рай».

Інша непересічна особа Світлана Лелях є автором ряду меморіальних дошок та пам’ятників на Хмельниччині і за її межами.  2004 року стала переможцем п’ятого Всеукраїнського творчого конкурсу «Українська Мадонна», а зрештою була названа «Мадонною десятиріччя». У 2007 році спромоглась на книгу “На зболених крилах любові”. Про життєвий і творчий шлях митця силами   частини учасників літстудії створено документальний фільм «Життя для добра».  

Учасниця літературного об’є­днання, кандидат філологічних наук, доцент кафедри культурології та філософії Національного університету “Острозька академія” Жанна Янковська неодноразово брала участь у міжвузівських,  всеукраїнських та міжнародних конференціях. Має понад 50 опублікованих  наукових розвідок у різноманітних збірниках та фахових виданнях, монографію „Фольклористична діяльність Пантелеймона Куліша”, рецензії та методичні посібники. У вільний час Жанна Олександрівна пише задушевні вірші.

Багато можна говорити про Миколу Руцького - члена Асоціації українських письменників, лауреата Хмельницької обласної премії ім. Я.Гальчевського “За подвижництво у державотворенні” (1996 р.). Ще у колишньому місцевому видавництві «Надія» видруковані його  збірки поезій “Куди ідеш” (1990 р.), “Музика одного серця” (1992 р.), “На переломі” (1993 р.), документальна повість “Коли ви вмирали, вам дзвони не грали” (1994 р.). Зрештою з’явились  документально-історичний роман “Голгофа” (1996 р.), збірка поезій і прози “Система” (1998 р.),  повість “Вертеп смерті” (2003 р.). Цьогоріч він презентував фундаментальну працю «Вони виборювали волю України», яка ще пробивається до читача.

Наймолодша учасниця літературного об’єднання – Надія Ходак. Учениця навчально-виховного комплексу №3 бере участь у різномані­тних олімпіадах, конкурсах, змаганнях.  Брала участь у Всеукраїнському конкурсі юних журналістів і на обласному рівні посіла друге місце. Пише вірші, прозу. У 2009 році зайняла перше місце в міському поетичному конкурсі “Духовна криниця народу.” Обожнює читати книги,  2007 року стала “Кращим читачем року” за підсумками одноіменного Всеукраїнського конкурсу. В травні 2009 року брала участь у конкурсі-фестивалі молодого автора “Болохівський ЛітФест,” є дипломантом  цього конкурсу.

Протягом 4-х років  міський конкурс юних поетів “Духовна криниця народу” визначає переможців серед юних талантів. Поетичне свято активно сприяє розвитку юні. Надія Ходак, Анна Скляренко, - це вже імена в молодіжному середовищі.

Учасники літературного об’єднання  “Натхнення” беруть активну участь у загальноміських подіях та святах. За плідну творчу співпрацю, активну участь у культурних заходах, вагомий внесок у розвиток літературної творчості, багатьом студійцям  були винесені подяки відділу культури та туризму виконавчого комітету Нетішинської міської ради. Минулого року об’єднання відзначено і на обласному рівні.

Центральна міська бібліотека випустила буклет “Літературний Нетішин,” куди увійшли основні відомості про учасників літературного об’єднання “Натхнення” та бібліо­гра­фія їх творів.

У четвер в читальному залі міської бібліотеки з нагоди 10-річчя нашого творчого зібрання відбулись урочистості. Як водиться, з віршами, піснями, привітаннями гостей.

Віктор Гусаров,

керівник об’єднання,  лауреат обласної премії ім. Ю.Сіцінського в галузі історико - краєзнавчої роботи та  збереження пам’яток минувшини