Олiмпiйську лiцензiю здобули

Нетішинка Аліна Комащук разом з найкращою спортсменкою України у січні поточного року  Ольгою Харлан, та подругами по команді  Оленою  Вороніною і Оленою  Кравацькою вибороли українській команді з фехтування на шаблях надскладну, але напрочуд потрібну перемогу на етапі Кубка світу, який проходив у грецьких Афінах.

Наша жіноча четвірка у фінальному поєдинку здолала суперниць із Росії з рахунком 45:44. «Основний поєдинок тримав глядачів у напрузі до останньої секунди і дуже сподобався. Про це вони говорили нам, коли підходили й вітали наших дівчат із перемогою», – каже учасник «золотої» події тренер збірної України з фехтування на шаблях, заслужений майстер спорту Олег Штурбабін. Це був тренерський дебют Олега Валерійовича  у головній команді. «Було дещо незвично, сам рвався у бій, хоча допомогти дівчатам міг тільки підказками-порадами».

Фінал, за словами молодого тренера збірної України, видався найважчим, і це не дивно, бо команда Росії – надпринциповий суперник. Хоча не набагато простіше було й у півфіналі з представниками Франції, в якому знову ж таки  Ольга Харлан проявила себе якнайкраще, забезпечивши яскраву перемогу. До того були подолані команди Німеччини та Польщі.

«Аліна Комащук, – каже Олег Штурбабін, – відфехтувала в фінальному бою рівно, передавши заключний «етап естафети» для Ольги Харлан за рахунку 38:40». Харлан спершу вирівняла ситуацію, надалі ж тривала боротьба нервів, і в такому двобої українка не схибила, завдавши врешті-решт завершальний укол – 45:44.

«Після успіху в  Афінах ліцензія на Олімпіаду в Ріо-де-Жанейро, що пройде цьогоріч, стовідсотково у нас «в кишені», - запевнив Олег Штурбабін. Залишається зачекати, аби довідатись хто з нетішинських шаблісток зможе увійти до національної збірної. Стартів ще чимало, і тому це питання залишатиметься «відкритим» впритул до Олімпійських ігор».

Обов’язки «новоспеченого» тренера збірної – це індиві­дуальні заняття з шаблістками, настанови, навчання тактичним премудрощам. Те, що на цій посаді Олег Штурбабін, неодмінно сприятиме нетішинкам. На запитання про  найзаповітнішу мрію Олег Штурбабін відповів: «Аби якомога більше нетішинських спортсменок потрапили на Олімпіаду і завоювали там олімпійські медалі».

Наступний етап Кубка світу має пройти 21 лютого в бельгі­йському Генті.

Богдан Фединчук

На фото: шаблістська збірна України святкує перемогу