Опрацьовується стратегія майбутніх досягнень

Хмельницьку АЕС з робочим візитом 21 серп­ня відвідав президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський. В рамках візиту відбулося дві наради щодо продовження терміну експлуатації (ПТЕ) першого енергоблока Хмельницької АЕС та з питань будівництва Х-3/Х-4.

Про поточний стан, виконання заходів і попередніх доручень, а також найближчі плани щодо ПТЕ першого енергоблока Хмельницької АЕС доповів генеральний директор атомної станції Микола Панащенко. Зокрема керівник підприємства зазначив, що згідно із введен­им графіком вже виконано 32% робіт з ПТЕ першого енергоблока ХАЕС.

Нагадаємо, що в грудні 2018 року буде завершено термін експлуатації першого енергоблока Хмельницької АЕС. Для продовження необхідно здійснити модернізацію обладнання із врахуванням Комплексної зведеної програми підвищення безпеки (КзПП), до якої входять також «постфукусімські» заходи­.

За словами президента Енергоатома Юрія Недашковського, позитивний висновок комплексної державної експертизи відкоригованого техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) буді­вництва енергоблоків №3, 4 Хмельницької АЕС дозволяє намітити подальший план дій.

На сьогоднішній день Київським науково-дослідним і проектно-конструкторським інститутом «Енергопроект» (ПАТ КІЕП) виконано коригування ТЕО з використанням реакторної установки типу ВВЕР-1000 виробництва фірми «SKODA JS a.s.».

Під час наради обговорили також низку нагальних питань, вирішення яких необхідне для прийняття відповідного закону про будівництво нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС.

Фінансовим ресурсом для будівництва нових потужностей на Хмельницькій АЕС президент Компанії вбачає впровадження проекту «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз» з підключення другого енергоблока ХАЕС до європейської енергосистеми ENTSO-E.

Фото Віктора Гусарова