Для заступника генерального директора з капітального будівництва ХАЕС Олега Рахлінського зустрічі із представниками територіальних громад зони спостереження традиційні і проходять в рамках підготовки до громадських слухань щодо завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків на нетішинському проммайданчику.

На збіглому тижні Олег Васильович отримав можливість взяти участь у роботі чергової сесії Острозької міської ради, де для місцевих обранців розповів про основні напрямки діяльності ХАЕС. У його доповіді були озвучені виробничі показники станції, порушення в роботі енергоблоків і охорони навколишнього середовища, питання добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. Заступник генерального директора з капітального будівництва  основний акцент зробив на заходах з підвищення надійності експлуатації діючих енергоблоків, які, за його словами, досягаються завдяки постійній реконструкції та модернізації наявних пристроїв та обладнання. Не другорядним також є людськоий фактор. Принаймні завдяки підвищенню кваліфікації персоналу протягом кількох останніх років на електростанції вдалося суттєво знизити кількість порушень в роботі обладнання.

Під особливим контролем перебуває охорона довкілля. За період експлуатації першого та другого енергоблоків ХАЕС екологічна обстановка в зоні спостереження не зазнала змін,  радіаційний фон перебуває в межах природного.

Після того як Олег Рахлінський ознайомив депутатів із перспективами добудови нових енергоблоків на обранці виявили бажання почути відповідь на низку запитань.

Депутата Григорія Аршинова зацікавила подальша доля радіактивного ядерного палива, яке утворюються при експлуатації діючих енергоблоків. Олег Васильович запевнив, що сховища для відпрацьованих радіоактивних відходів на території ХАЕС будуватись не буде. Вже прийнято рішення про облаштування такого об’єкта в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, який будуть використовувати для своїх потреб енергетики ХАЕС,  РАЕС та  ЮУАЕС.

Деякі депутати міської ради під час зустрічі скористались нагодою підняти питання щодо надійності дамби водосховища ХАЕС, мовляв, цей об’єкт таїть потенційну небезпеку для жителів Острога і в разі аварії місто може затопити. Олег Васильович запевнив, що дамба перебуває у справному стані, за нею здійснюється постійний контроль, до того ж вона охороняється працівниками загону відомчої воєнізованої охорони.

У ході зустрічі з народними депутатами Олег Рахлінський також дав пояснення щодо  принципу використання ставка–охолоджувача під час експлуатації чотирьох енергоблоків. Води у водосховищі для цього достатньо,  проектування передбачалось саме для такої енергетичної потужності. Єдине, що доведеться зробити для повноцінного охолодження діючого обладнання –  спорудити струменеспрямовуючу дамбу завдовжки один кілометр триста метрів для покращення  стану охолодження води.

Під час роботи сесії також обговорювались питання фінансування прилеглих до ХАЕС територій. Прогресивні напрацювання є у новому Законі, на реалізацію якого поки що накладено вето Президента. Якщо все зміниться на краще, то під час завершення будівництва третього та четвертого енергоблоків на потреби територіальних громад буде направлено п’ять відсотків від загальної вартості будівництва. Заступник генерального директора з капітального будівництва ХАЕС назвав приблизну цифру коштів, потрібних для пуску одного енергоблока, яка наближається до трьох мільярдів доларів. Законом передбачається відрахування одного відсотка коштів від загальної вартості виробленої електроенергії на потреби зони спостереження. Саме такий підхід дасть можливість значно покращити соцкультпобут 30-кілометровї зни.

За підрахунками міського голови Тараса Пустовіта на початковому етапі Острог може одержати 40, а район майже дев’яносто мільйонів гривень. Що це за сума – можна співставити на прикладі фінансування за рахунок добудови другого енергоблока. Тоді старовинне місто на свій розвиток одержало більше чотирьох мільйонів гривень, при цьому  річний міський бюджет ледь перевищив шість мільйонів гривень. Завдяки фінансуванню в Острозі вдалося реалізувати програму з реконструкції та модернізації  соціально – господарських об’єктів. У навчальних закладах вдосконалено системи опалення. Загальноосвітня школа №3 набула сучасного вигляду, для школярів споруджено сучасний спортивний зал та обладнанні класні кімнати. Кошти НАЕК «Енергоатом» стали в пригоді для завершення спорудження нового пологового будинку. Значно покращилась якість міських доріг, на які витрачено півтора мільйона гривень. Наводячи ці аргументи, до присутніх на сесії звернувся Тарас Пустовіт:  

-Я не приховую того, що є прихильником атомної енергетики. Це немає ніякого відношення до обійманої мною посади. Нам треба усвідомити, що у нашої держави просто немає іншого виходу. На сьогодні обладнання теплових електростанцій перебуває у дуже зношеному стані. Крім цього, на виробництво електроенергії використовується велика кількість природного газу, який потрібно економити. У світі використання атомної енергетики стало актуальним. Звичайно, що у цьому процесі не можна забувати про безпеку експлуатації діючих АЕС. Щодо наших сусідів – ХАЕС – то її фахівці роблять все можливе, щоб експлуатація енергоблоків була надійною. Гарантії безпеки на електростанції сприяють кілька ступенів захисту. Нашим сусідам можна довіряти і треба налаштувати себе на співпрацю з ними.

Така позиція колеги була схвально оцінена депутатами.

Олександр Шустерук