Партнерський візит експертів

15-17 серпня цього року на Хмельницькій АЕС проходив партнерський візит експертів робочих груп в рамках проекту «Нульовий рівень відмови ядерного палива». Серед учасників були   експерти з Чехії, Болгарії, Росії, України.

Виконавчий директор з ядерної і радіаційної безпеки (ЯРБ) і науково-технічної підтримки ДП «НАЕК «Енергоатом» Наталія Шумкова у ході робочої зустрічі сказала, що міжнародний проект «Нульовий рівень відмови ядерного палива» був започаткований в 2012 році. До учасників  приєдналась і Україна,  оскільки безвідмовна та безаварійна робота ядерного палива – наша спільна мета.

На сьогодні, крім виробника ядерного палива, чотири експлуатуючі організації націлені на реалізацію цього проекту, щоб на всіх етапах: проектування, виготовлення та експлуатації палива, виключити можливі негативні впливи, які можуть призвести до зниження його експлуатаційних якостей.

На даний час проект «Нульовий рівень відмови ядерного палива» знаходиться в стадії реалізації та отримання перших результатів спільної діяльності всіх учасників. З початку впровадження проекту було проведено біля сорока зустрічей, де обговорювалися етапи становлення, формувалися робочі групи. Українські експерти ядерної галузі представлені у всіх робочих групах, де активно працюють за всіма напрямками діяльності.

Під час візиту на Хмельницьку АЕС експерти обговорили питання практики виключення потрапляння сторонніх предметів до відкритого обладнання першого контуру, аспекти впровадження режиму добового регулювання потужності на реакторах типу ВВЕР – 1000 з паливом ТВСА, ознайомилися із досвідом Хмельницької АЕС та поділилися своїми напрацюваннями.

Наш кор