Партнерську перевірку завершено

Хмельницька АЕС тісно співпрацює з  міжнародними організаціями, зокрема із Всесвітньою Асоціацією організацій, які експлуатують АЕС. Співпраця полягає у спільних місіях технічної підтримки, семінарах, партнерських перевірках тощо.

Раз на чотири роки на кожній АЕС командою міжнародних незалежних експертів проводяться партнерські перевірки за кількома напрямками. Метою партнерських перевірок є об’єктивна оцінка рівня експлуатації даної АЕС з огляду на стандарти кращої світової практики. Спеці­алістів ХАЕС також запрошують для участі у заходах ВАО. Цьогоріч у партнерській перевірці на ХАЕС беруть участь фахівці Атлантського та Московського регіональних центрів  ВАО АЕС. Спеціалісти з Англії, Китаю, Індії, ПАР, Болгарії, Росії, Чехії,  Угорщини та  Вірменії  спілкувались з фахівцями різних напрямків, аби виробити рекомендації для подальшого поліпшення роботи, пропагувати кращі практики серед атомників конкретної АЕС та світу.  

Перед початком роботи колег з ВАО АЕС президент компанії Ю.Недашковський відзначив: «Така масштабна програма, як партнерські перевірки ВАО АЕС, дає можливість  використовувати  накопичений колегами досвід, поширювати та  впроваджувати кращі світові практики. «Енергоатом» першим серед  операторів АЕС пройшов масштабну експертну місію в рамках проекту Україна-МАГАТЕ-ЄС:  2010 року було проведено 14 місій МАГАТЕ на всіх енерго­блоках українських АЕС. Впевнений, що наша співпраця дозволить отримати об’єктивну  і незалежну оцінку роботи «Енергоатома» і допоможе удосконалити нашу роботу».

У п’ятницю місія завершила роботу. Підсумки її є конфіденційними для громадськості. На заключній зустрічі з фахівцями станції представники ВАО означили напрямки, що рекомендовано поширити серед інших станцій, вказали на шляхи покращення роботи.

 Фото Олександра Шустерука