Результати втішні

Підбито підсумки виконання Колективного договору на ХАЕС за 9 місяців поточного року.

- Вперше за майже шістнадцять років моєї роботи на станції, - констатує начальник відділу соціального розвитку С.О.Ільющенков, - на комісію, яка відслідковує виконання КД, не надійшло жодного зауваження, яке б свідчило про протилежне. Жоден підрозділ не знайшов бодай одного пункту в цьому документі, за яким би сторони не виконали взятих на себе зобов`язань. Це радує, сподіваюсь, що й рік завершимо з такими ж результатами.

Оскільки основним видом діяльності ВСР є забезпечення пільг та гарантій, передбачених Колективним договором компанії, то й говорили ми з керівником цього підрозділу про те, як вдалося справитися з завданням за звітні 9 місяців.

- У нас, - каже співрозмовник, - оформлено та виплачено наступні допомоги, передбачені КД. Дітям-інвалідам – всього 48 чоловік, - виплачено 172 тисячі гривень. Щомісячна матеріальна допомога дітям-сиротам і напівсиротам (115 чол.) склала 509 тисяч гривень, на поховання родичів та працівників станції скеровано 270 тисяч гривень – їх отримали 112 осіб. Допомогу при народженні дитини на загальну суму 115 тисяч гривень отримали 90 працівників станції, а щомісячну допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею три, а то й шестирічного віку – 108. Ця сума найоб`ємніша – 1 мільйон 335 тисяч гривень. Ми намагалися матеріально підтримати людей, котрі потребували коштів на лікування. Таку допомогу на загальну суму 132 тисячі гривень отримали 58 чоловік.

Важливим напрямком роботи відділу є соціальний захист пенсіонерів. Маємо зараз певний позитив у виконанні Положення про разові виплати в розмірі до 20 окладів тим, хто має право на їх отримання в зв`язку з виходом на пенсію за віком. Їх отримали вже 26 наших колишніх працівників, які звільнилися і подали необхідні документи у І півріччі. Виплачена сума склала більше 2 мільйонів гривень. Уже підписано наказ про таку виплату ще 14 пенсіонерам. До речі, якщо донедавна виплачувалися оклади станом на 31.12.2010 року, то зараз ситуація змінилася: пенсіонери отримують оклади, які були станом на 31 грудня року, що передує року звільнення.

Щоправда, в питанні виходу на пенсію і отриманні разових виплат не все так гладко, як би хотілося. Такої можливості, наприклад, позбавлений персонал, який працює за списком №1 і №2. Єдиного бачення як вирішити цю ситуацію немає поки що на жодній українській АЕС, і тут є над чим працювати.

За роки роботи нетішинці й жителі регіону звикли до надання Хмельницькою АЕС благодійної допомоги організаціям і фізичним особам на соці­альні потреби. Та з прийняттям у 2012 році Закону про благодійну діяльність і благодійні організації, підприємства державної форми власності, до яких належить і наша електростанція, позбавлені такої можливості. Однак звернень з проханнями допомогти нітрохи не зменшилося, у багатьох випадках цю нелегку ношу взяли на себе працівники ХАЕС, виділяючи з власних коштів якусь частку, аби допомогти іншим. Так, нещодавно атомники збирали кошти на придбання необхідних матеріалів для виготовлення пам`ятника загиблому на Донбасі Сергію Карпенку. Зараз триває збір коштів на придбання дороговартісного слухового апарата для юної жительки Острозького району і будівництво сиротинця в Хмельницькій області, - каже С.О.Ільющенков. – Координуємо цю роботу.

У реалізації соціальних питань ВСР тісно співпрацює з комісіями профкому, органами місцевого самоврядування, іншими оранізаціями. Спільними зусиллями вдається досягати результату, отож за такою схемою працюватимуть і надалі.

Ольга Сокол