ПІДПИСАНО КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР НА 2017 РІК

28 лютого президент «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та голова первинної профспілкової організації Компанії Олексій Лич підписали Колективний договір Компанії на 2017 рік. 

Цією урочистою подією завершена звітна кампанія, в ході якої усі трудові колективи Енергоатома на зборах і конференціях аналізували діяльність адміністрації та  колективів з виконання взаємних зобов’язань та обговорювали пропозиції щодо змін і доповнень у текст Колективного договору.

Так, минулого тижня Конференція трудового колективу НАЕК «Енергоатом» затвердила «Звіт з виконання Колективного договору Компанії за 2016 рік», наданий адміністрацією Енергоатома­.

У своєму виступі на Конференції президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський відзначив, що 2016 рік був для Компанії досить складним. Серед проблем, з якими стикалась Компанія, він відзначив низькі розрахунки за відпущену АЕС електроенергію, негатив від яких посилили дефіцитний тариф, встановлений для АЕС з боку НКРЕКП, та балансові обмеження. «Перші 7 місяців минулого року ми працювали в умовах значних балансов­их обмежень з боку енергосистеми, через що недовиробництво електроенергії  склало 2,5 млрд кВт*г. При цьому розрахунки Енергоринку за відпущену електроенергію становили за підсумками року лише 97,5%. Через дефіцит обігових коштів для реалізації наших інвестиційних програм, у тому числі і спрямованих на підвищення безпеки АЕС, ми вимушені були залучати кредити і платити колосальні кошти за їх обслуговування. Загальна заборгованість перед Енергоатомом з боку Енергоринку зросла протягом 2016 року на 1 млрд 166 млн грн і становить на сьогодні 13 млрд 30 млн грн, з яких 10 млрд 460 млн грн – прострочена заборгованість. При цьому загальна сума нарахувань до бюджетів усіх рівнів та розрахунків зі страхування  за звітний рік склала 8 млрд 800 млн грн», – повідомив очільник Енергоатома.

Президент Енергоатома також згадав про нестабільну роботу об’єднаної енергосистеми України, що у 2016 році стало причиною серйозного пошкодження статора генератора енерго­блока №3 Рівненської АЕС та призвело до його простою у непланових ремонтах протягом 105 діб.

Але, як підкреслив Юрій Недашковський, колектив атомників зміг подолати ці та ще багато інших труднощів і негараздів. Значною подією 2016 року для Енергоатома стало продовження на 10 років терміну експлуатації енергоблоків №1 і №2 Запорізької АЕС.

У 2016 році була завершена  робота з реконструкції відкритих розподільчих споруд 750 кВ Рів­ненської та Хмельницької АЕС, що дозволило зняти обмеження з видачі потужностей цих АЕС.

На фінальній стадії перебувають роботи за проектом розширення відкритого розподільчого пристрою ВРП-750 кВ Запорізької АЕС для підключення високовольтної повітряної лінії 750 кВ «Запорізька АЕС – Каховська».

Юрій Недашковський повідомив, що протягом­ 2016 року у запланованих обсягах було забез­печено постачання свіжого та вивезення від­працьо­ваного ядерного палива. «Поставлено 12 партій свіжого ядерного палива виробництва АТ «ТВЕЛ»: 9  партій для ВВЕР-1000; 3  партії для ВВЕР-440. Триває диверсифікація постачання паливних збірок на українські АЕС – у 2016 році поставлено 5 партій СЯП виробництва Westing­house. Наразі це паливо використовується вже на трьох енергоблоках: № 3 ЮУАЕС, № 5 ЗАЕС та № 2 ЮУАЕС», – уточнив президент Компанії.

До одного з найбільш чутливих питань, які турбують колектив Енергоатома, Юрій Недашковський відніс корпоратизацію Компанії. «З одного боку, у минулому році нам не вдалося провести той проект закону про корпоратизацію Енергоатома, який би враховував усі наші застереження та зауваження, але ми змогли поставити процес корпоратизації під міжнародний контроль, зокрема з боку Європейського банку реконструкції та розвитку. Я впевнений, що завдя­ки цьому нам вдасться уникнути усіх тих негараз­дів та недоліків, які траплялись в нашій державі під час корпоратизації великих державних підприємств. Корпоратизація Енергоатома відбуватиметься лише відповідно до «дорожньої карти», затвердженої урядом України та ЄБРР. Хочу також підкреслити, що початок корпоратизації від­будеться не завтра і не післязавтра, адже відповідно до умов кредитної угоди з ЄБРР Енергоатомом було обрано консультанта з корпоратизації, яким стала відома Компанія «Deloitte». Згідно з угодою, надання консультаційних послуг та підготовка технічного завдання триватиме 18 місяців. Ці півтора року ми повинні дуже ефективно використати», - наголосив Юрій Недашковський.

Він також звернув увагу на те, що сьогоднішній порядок перетворення Енергоатома в акціонерне товариство, затверджений постановою Кабмі­ну ще у 2012 році, не передбачає включення представників профспілки Компанії до складу комісії з корпоратизації підприємства. «На наш погляд, це неприпустимо, і тому керівництво Компанії наполягатиме на включенні до складу комісії саме представників профспілкової організації  Енергоатома, які представлятимуть у ній інтереси­ трудового колективу»,- додав президент Компанії.

Підсумовуючи свій виступ, Юрій Недашковський підкреслив, що головним завданням трудового колективу Енергоатома на 2017 рік є забезпечення стабільної та безпечної роботи АЕС, що дозволить успішно виконати усі виробничі та соці­альні програми Компанії.

У свою чергу голова Первинної профспілкової організації Енергоатома Олексій Лич відзначив, що у 2016 році умови виконання Колдоговору між адміністрацією та трудовим колективом Компанії були надзвичайно складними. «Хотів би висловити подяку усій команді, яка тут присутня, за те, що вона доклала усіх зусиль не лише для того, щоб виконати основні умови Колективного договору за 2016 рік, але й закрити деякі невиконання за 2015 рік. Цей рік починається набагато краще минулого, але для виконання Колективного договору весь трудовий колектив має докладати максимум зусиль для забезпечення надійного та безпечного функціонування енергоблоків АЕС», – сказав голова ППО Енергоатома.

Він також зазначив, що профспілковий комітет вбачає одним із серйозних викликів інформаційні атаки на Енергоатом з боку «псевдофахівців» у атомній енергетиці. «Нам відомо, що в Кабінет Міністрів надходять листи з пропозиці­ями реорганізувати Енергоатом та призначити на керівні посади Компанії людей, які не лише дискредитували себе в очах атомників, але й сповідують ідеологію так званого «руського миру». Ми зробимо усе від нас залежне для того, щоб захистити Компанію від подібних зазіхань, які мають на меті дестабілізувати роботу найбільшої енергогенерації країни», - додав О.Лич.

Довідка: Вперше єдиний Колективний договір ДП «НАЕК «Енергоатом» був укладений у 2003 році.  Вже тоді, у період створення, він вважався найкращим в енергетичний галузі, оскільки значно розширював дію Генеральної та галузевої угод для колективу ДП «НАЕК «Енергоатом» шляхом прийняття додаткових зобов’язань адміністрації перед трудовим колективом. Причиною розширення таких зобов’язань була висока відповідальність за  розвиток ядерної енергетики України та усвідомлення її фундаментальної ролі в функціонуванні всієї української промисловості.