ПIДРОЗДIЛ ПОЗИТИВНОГО НАСТРОЮ
Багато різних досліджень про роботу атомників доводилося читати. Ніхто з дослідників не зміг применшити значення людського фактора в такому напрямку виробничої діяльності, як безпека діючих енергетичних установок. І залежить вона від злагодженої роботи кожного структурного підрозділу станції, в тому числі й цеху господарського забезпечення Хмельницької АЕС. Від діяльності його працівників залежить комфорт, затишок, а відтак хороший настрій начальника зміни станції, інженера, обхідника…та й кожного працівника, що причетний до обслуговування складного обладнання.
Саме в такому руслі проходила розмова під час традиційної «вівторкової зустрічі» із начальником цеху господарського забезпечення Іваном Мельничуком. Він себе не відносить до когорти романтиків, бо зважаючи на багаторічний життєвий та виробничий досвід, звик бути реалістом. Але Іван Михайлович не скупиться на щирі слова вдячності колективу, діяльністю якого опікується.
-У нашого цеху функції специфічні, - розповідає Іван Михайлович, - лаконічно вони закладені у самій назві підрозділу – господарське забезпечення. Це організація харчування працівників електростанції, прибирання та благоустрій територій, створення комфорту для гостей електростанції, тиражування друкованої продукції тощо.
Працівники Хмельницької АЕС вже звикли до постійно прибраної впорядкованої території, на якій ошатними оазами виглядають зі смаком оформлені клумби. Їх власноручно створили працівники дільниці з утримання приміщень та територій. У композиціях простежуються сучасні тенденції ландшафтного дизайну. Тут вже давно відмовились від придбання розсади квітів, як мовиться, на стороні, все вирощується із насіння, яке своєчасно заготовляється.
У ці погожі весняні дні на різних ділянках території електростанції кипить робота. Старанні працівниці цеху готують грунт та висаджують квіти, які згодом милуватимуть око всіх, хто перебуває на території проммайданчика та загально станційних об’єктів.
Іван Михайлович виріс у родині, в якій пропагувались не тільки патріотичні почуття, а й шанобливе ставлення до народних традицій. З давніх-давен було заведено, що до свята Великодня оселя та подвір’я повинні бути оновленими. Тому й зараз він господарським оком придивляється до всіх ділянок території електростанції, щоб вони мали привабливий вигляд.
-У моєму рідному старовинному місті Острог прийнято казати, що доброго господаря видно по халявах та стані прилеглої території біля будинку, - продовжує розповідь Іван Мельничук. - Мені приємно чути позитивні оцінки різних комісій, які часто приїжджають на електростанцію, про хороший стан прилеглої території. Ретельно прибираються адміністративно-господарські приміщення, все це сприяє створенню позитивного настрою.
Часто Іван Михайлович ставить у приклад діяльність колективу їдальні №9, роботою якої керує Оксана Крук. Тут зібрався колектив талановитих кухарів і кондитерів, які з натхненням підходять до дорученої справи. Показовим є те, що тамтешні працівники вже давно відмовились від стандартного підходу до приготування страв. Вони більше довіряють власній рецептурі. У хороших результатах таких «експериментів» переконуються усі працівники, які користуються послугами їдальні. Її робота триває цілодобово.
Іван Мельничук також наголосив, що для приготування смачних страв важливий не тільки талант кухарів, а й сучасні технології. Так, дванадцять років тому у приміщенні їдальні №9 вдалося провести повномасштабну реконструкцію інтер’єру та було встановлено імпортне обладнання. Воно й зараз справно служить для місцевих кухарів.

-У їдальні №9 гарантійний термін обслуговування обладнання заводом-виробником закінчився два роки тому, - роз’яснює Іван Михайлович, - але це не позначилось на ефективності його експлуатації, бо у нас є свої хороші спеціалісти, які здатні ліквідувати будь-які несправності. У цьому заслуга насамперед працівників цеху з ремонту вентиляційних систем і кондиціювання енергоремонтного підрозділу, яким керує Іван Коберник. Власними силами доводиться також лагодити устаткування, яке використовується у їдальні №10 майже шістнадцять років.
Організація харчування працівників електростанції останнім часом стикається із низкою фінансових проблем. Але завжди є бажання знаходити вихід із глухого кута. Про позитивні результати у вирішенні проблем свідчить завжди стабільний набір смачних продуктів у станційних їдальнях та буфетах. Під керівництвом Ольги Семенової на належному рівні організоване лікувально-профілактичне харчування. Атомники принаймні не будуть заперечувати, що наснага до плідної роботи починається з хорошого сніданку, а підкріплюється смачним обідом…
Олександр Шустерук
На знімках: начальник відділу господарського забезпечення Іван Мельничук (стор. 1); прибиральник території дільниці з утримання приміщень та території Олена Вдовиченко – старанна та трудолюбива працівниця.
Фото автора