Пізнавально-патріотична екскурсія на Хмельницьку АЕС

Екскурсія на Хмельницьку АЕС для учнів Плужнянської санаторної школи Ізяславського району, що входить до складу зони спостереження ХАЕС, відрізнялася від звичайних. Старшокласники закладу не лише ознайомилися із виробничими процесами в інформаційному, навчально-тренувальному центрах та на самій атомній станції безпосередньо, а й побували у військовій частині з охорони ядерного об’єкта.

Під час оглядової екскурсії школярам наглядно на макетах продемонстрували принцип роботи атомної електростанції, основи підготовки персоналу для АЕС. У машинному відділенні другого енергоблока учні Плужнянської санаторної школи мали нагоду побачити масштаби виробництва на власні очі.

Не меншу цікавість підлітків викликала екскурсія до військової частини 3043 Національної гвардії України, яка опікується цим закладом. Нацгвардійці вже кілька років поспіль є шефами школи. За словами заступника командира частини по роботі з особовим складом підполковника Володимира Козака, військовослужбовці не лише запрошують підшефних відвідати військову частину, а і є частими гостями освітнього закладу, вітаючи дітлахів із різноманітними святами, надають всіляку допомогу, а найголовніше - виховують у молодого покоління патріотизм та почуття обов’язку захищати Батьківщину.

Військовослужбовці розповіли школярам про основні функції частини, про їхні здобутки, в тому числі, і про виконання важливої місії на сході країни, де побувала значна частина нацгвардійців. Особливу цікавість учнів викликала військова техніка, побут, озброєння та робота кінологічної групи.

Відповідаючи на питання школярів: «Як у майбутньому стати офіцером?» - командир військової частини полковник Костянтин Кабанов націлив учнів добре навчатись, всебічно розвиватись та у подальшому вступати до навчальних закладів Національної гвардії України.

Таке поєднання інформаційно-просвітницького та патріотичного в екскурсії на найпотужніший в регіоні енергетичний обє’єкт надзвичайно сподобалось юним екскурсантам. Після відвідин Хмельницької АЕС деякі з учнів планують в майбутньому обрати професії і енергетика, і військового.