Пляжний сезон наближається

В організації відпочинку людей особлива роль належить водним об’єктам. Можливість займатися різноманітними видами спорту, мікрокліматичний комфорт, естетична дія берегових мальовничих ландшафтів, зміна вражень - все це, діючи в комплексі, сприяє тому, що водойми цілком можна вважати природними оздоровницями. Більша частина рекреаційних закладів і майже всі заклади короткочасного відпочинку населення розміщуються або безпосередньо на берегах водойм, або поблизу них.

З початком літнього сезону спостері­гається тенденція до збільшення кількостей інфекційних захворювань, насамперед гострих кишкових інфекцій. Ось чому стан готовності місць відпочинку на воді до роботи в літній сезон є вкрай актуальним.

В нашому місті також є водойма «Озеро для купання», де нетішинці та гості міста можуть відпочити у спекотний літній день. Суб’єктом господарювання даного­ об’єкту є КП НМР «Благоустрій» м. Неті­шина. Діючими державними санітарними нормами та правилами визначається обов’язкова необхідність виконання суб’єктами господарювання заходів до початку купального сезону, так і в процесі всього літнього сезону: почистити дно акваторії водойми від водоростей, сміття і сторонніх предметів; встановити буї на воді; перед початком купального сезону  здійснити заміну піску та періодичне його культивування; територія має бути повністю впорядкована, прибрана, забезпечена достатньою кіль­кістю урн і контейнерів для сміття; укладається угода із спеціалізованим закла­дом для його вивезення; на території пляжу обов’язково встановлюються питні фонтанчики, облаштовуються туалети для відпочиваючих; проводиться технічний огляд і ремонт за необхідності всіх інженерних мереж – водопроводу, каналізації тощо; перед початком роботи обов’язково потрібно дезінфікувати внутрішні поверхні запасних і регулюючих ємностей і водопровідних мереж водопроводу, а також провести гідравлічні випробування.

Одним з найважливіших питань щодо використання водних об’єктів для купання є  якість води відкритої водойми, питної води  із питних фонтанчиків, грунту пляжів за показниками епідемічної безпеки – мікробіологічних, паразитарних забруднень; санітарно-хімічних показників якості та безпеки – органолептичні та фізико-хімічні. Відповідні лабораторні дослідження будуть проводитися Неті­шинським міськрайонним відділом протягом всього купального сезону.

Олена Ігнатеску, 

завідувач відділення організації     санітарно-гігієнічних досліджень             Нетішинського  міськрайонного відділу ДУ «ХОЛЦ МОЗ України»