Поетапно на основi технологiй

Cлужба головного технолога Хмельницької АЕС бере активну участь у роботах з продовження терміну експлуатації першого енергоблока.

За словами головного технолога Руслана Карикова, у світовій практиці накопичено значний досвід продовження терміну експлуатації енергоблоків, строк проектної експлуатації яких вичерпується. Цей досвід прислужиться і для україн­ської енергетики, бо виникла необхідність продовження терміну експлуатації енергоблоків на всіх чотирьох промислових майданчиках, зокрема й на Хмельницькій АЕС. Проектний строк експлуатації енерегоблока №1 закінчується у грудні  2018 року. Саме тоді енергоблок буде зупинено, реакторна установка переведена у безпечний стан, ядерне паливо вивантажене.

Першою фазою підготовки до продовження експлуатації є оцінка технічного стану обладнання, споруд, трубопроводів. Відтак настає можливість розробки комплексу заходів для проведення необхідних робіт з ремонту, реконструкції, модернізації. Крім цього, береться відповідальність перед громадськістю за безпеку енергоблока, який працюватиме у понадпроектний період. Стосовно першого енергоблока ХАЕС, то тут активно триває процес з підвищення безпеки. Було задекларовано 96 заходів, 40 з яких вже виконано. Решту передбачено реалізувати на завершальній стадії продовження терміну експлуатації.

Колектив служби головного технолога бере активну участь у процесі продовження терміну експлуатації першого енергоблока, при цьому виконує низку специфічних функцій, пов’язаних із протиаварі­йною документацією. Крім цього, бере активну участь у аналізі й узгоджені документів, що розробляються в рамках продовження терміну експлуатації. Це стосується програм, матеріалів з оцінки безпеки, графіків, звітів про проведення робіт з оцінки технічного стану. Спеціалісти служби головного технолога також причетні до розробки низки програм, зокрема, випробування  мобільних дизель-генераторних станцій перед введенням їх в експлуатацію, а також мобільних насосних установок, які незабаром надійдуть на Хмельницьку АЕС. Активною є робота з розробки нових комплектів протиаварійних процедур, на основі яких можна буде підвищити безпеку діючих енергоблоків. Це  інструкції з ліквідації аварії на зупиненій реакторній установці, на басейнах витримки, настанови з управління важкими аваріями. Ці важливі процедури дадуть можливість підвищити рівень аварійної готовності та  безпеки Хмельницької АЕС до рівня світових стандартів.

Руслан Кариков переконаний, що успішному проведенню всіх запланованих заходів, до яких причетний персонал його служби, сприяє  великий досвід роботи і висока кваліфікація працівників, а також психологічний мікро­клі­мат, що скла­вся у службі. Колектив СГТ  сплавом молодості та досвіду.

Крім участі у виконанні  захо­дів з продовження терміну експлуатації першого енергоблока,  праці­вники підрозді­лу беруть участь у ході ремонтної кампанії на другому енергоблоці. Робота спрямована на  здійснення контролю за виконанням вимог технологічного регламенту безпечної експлуатації при виконанні різних технологічних операцій та  координацію дій різних підрозділів. За службою головного технолога закріплена робота з розробки та супроводження графіків зупинки та пуску енергоблока, контроль за виконанням важливих для безпеки операції. Крім цього, у ході передпускових операцій та пуску енергоблока, персонал служби головного технолога ретельно аналізуватиме хронологію процесів, що дасть можливість розробити заходи з покращення та оптимі¬зації низки технологічних процесів. Також вони беруть участь у інженерній підтримці персоналу блочного щита управління для недопущення порушень  режимів нормальной експлуатації.

Олександр Шустерук

Фото автора