Шепетівська літературна студія «Доля» напередодні 24 річниці виводу радянських військ з Афганістану випустила книгу віршів «Не заживає в серці рана», упорядником якої виступила голова студії Віра Кухарук.

Шепетівщина свого часу відправила на  неоголошені війни  тисячі своїх синів. З поля битви не повернулися п’ятеро: з Афганістану - Михайло Франчук, Сергій Зайчук, Віктор Длужнєвський, Анатолій Мельников, а Микола П’яскорський – з Алжиру. За останні роки через підірване здоров’я  померло 36 шепетівчан віком від 45 до 50 років. 34 воіні «афганці» є інвалідами.

Голова Шепетівської Спілки воїнів-ветеранів АфганістануВалерій Окорський у передмові до збірника констатує, що нині у Шепетівці та районі проживає  319 воїнів-інтернаціоналістів, з поміж яких – 213 «афганців». Решта – учасники бойових дій на території інших держав: Анголи, Куби, Лівану, Ефіопії, Угорщини, Чехії, Югославії. Двадцять воїнів нагороджені орденом Червоної Зірки. Ще двадцять – медаллю «За відвагу». Є  й двічі нагороджені орденом і медаллю. Медаль «За бойові заслуги» мають 45 воїнів-інтернаціоналістів, п’ятеро нагороджені іншими орденами.

Афганські події болем відізвались у душах багатьох шепетівчан. А твочі люди з міста Павки Корчагіна знайшли слова, аби розповісти про своїх знайомих і близьких, про те покоління засобами поезії.

Віра Кухарук, Григорій Кіпніс, Геннадій Сівак,  Віктор Гусаров, Василь Ющенко, Тетяна Павонська, Олександр Царик, Сергій Харчук стали авторами збірки. Василь Ющенко один з старійшин в літературному цеху Шепетівки, людина, в долі якої був Афганістан.

Цікаво, що учасники літературної студії «Доля» півною мірою інтернаціональньний колектив, адже мештають не лише в Шепетівці, але у  Нешері (Ізраїль, - Г.Сівак), Вупперталі (Німеччина, - Г.Кіпніс), у місті Нетішині (В.Гусаров). Геннадій Сівак З 2005 року член Спілки українських письменників в Ізраїлі. Автор збірок поезій “Дарю стихи”, “От всей души”, “Ступени”, “Не молчат его струны гитарные”, “Расставания и встречи”, “Голос веков”, “Освідчення”,”Шепетівський вальс”, “Київ-Єрусалим”. Членами Національної спілки журналістів України є О.Царик та В.Гусаров. Всіх об’єднує любов до  поетичного слова, рідна Шепетівка.

Обзайомитись з твочим доробком студії можна на інтернет сторінці

http://www.perspekt.org.ua/articles/zb%D1%96rnik_v%D1%96rsh%D1%96v_pro_v%D1%96jnu_v_afgan%D1%96stan%D1%96_chlen%D1%96v_shepet%D1%96vsko%D1%97_l%D1%96teraturno-misteczko%D1%97_stud%D1%96%D1%97_%C2%ABdolya%C2%BB