ПОВІТРЯНИЙ ПРОСТІР НАВКОЛО ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ АЕС ОХОРОНЯЮТЬ ВІЙСЬКОВІ

Про захист повітряного простору в районі розташування Хмельницької АЕС мова велася не один рік. На основі відповідних документів свого часу було виділене місце для спорудження житлових та військових обєктів для військовослужбовців. Згодом вони все ж таки з`явились. Потім облаштування території було призупинено на невизначений термін. Але обставини, з якими нещодавно зіткнулась наша держава, змусили докорінно переглянути оборонну доктрину. Сьогодні тема захисту стратегічних об’єктів, до яких належить і Хмельницька АЕС, стала дуже актуальною. Не випадково нещодавно на територію її зони спостереження зі Львівщини було передислоковано групу військовослужбовців.

Біля  блокпосту представників мас-медіа зустрів командир військової частини майор Петро Пронін. Перше знайомство з ним розпочалось з інструктажу про заборону фотографування та відеозйомки окремих ділянок військового об’єкту. До таких вимог усі поставились з розумінням, бо принаймні на проммайданчику електростанції також не дозволяється безконтрольне фіксування  будь-якими видами електронної апаратури.

Коли військові прибули на нове місце дислокації, вони зіткнулись з низкою побутових проблем, бо жодне приміщення та й сама територія не були підготовленні до прийому новоселів. Як запевнив майор, військові звикли прилаштовуватись до різних умов. Їх навіть не здивує тривале перебування у брезентових наметах. Але, як мовиться, для нормального виконання військових обов’язків потрібно, щоб солдати мали елементарні умови для несення служби.

Першою і майже головною проблемою стала відсутність електропостачання території військової частини. З його відновленням допомогли спеціалісти підрозділів електростанції. Крім цього було налагоджене постачання бійців питною водою, яку почав доставляти спеціалізований автомобіль. У вільний від несення бойового чергування час військовослужбовці приступили до облаштування казарм, господарських та інших приміщень. Найперше облаштували їдальню. Для допомоги у забезпеченні військової частини побутовим обладнанням, засобами особистої гігієни ініціативу проявили працівники служби інформаційних технологій та турбінного цеху електростанції. Під егідою цехових комітетів було зібрано значну суму коштів, щоб придбати все необхі­дне. До речі, нещодавно трудовий колектив Хмельницької АЕС на банківські рахунки Міністерства оборони України перерахував 272 тисячі гривень.

Коли місцеве населення довідалось про створення нової військової частини, то знайшлося багато охочих допомогти солдатам, зокрема, і продуктами харчування. Командир частини в захопленні від щирості усіх добрих людей. Але й не приховував свого занепокоєння, мовляв, масове паломництво благодійників може  бойо­ву частину перетворити на продуктовий склад. У військових підрозділах навіть харчування солдат та офіцерів регламентоване так званими уставними вимогами.

-Ми не можемо стати місцем для екскурсій допитливих, - каже Петро Пронін, - Нам поставлене конкретне бойове завдання – охороняти повітряний простір території 30-кілометрової зони навколо Хмельницької АЕС. Сьогодні це є важливим і актуальним.

Строкову військову та контрактну службу у новоствореній військовій частині проходять юнаки з різних регіонів України. Вони розуміють усю складність економічно-політичної ситуації у нашій державі та за її межами, тому до виконання обов’язків ставляться з великою відповідальністю. Як сказав один військовослужбовець, охорона повітряного простору в районі розміщення електростанції є запорукою безпеки України, а військового досвіду вистачить.

Олександр Шустерук

Фото автора