Представники регулюючого органу з радіаційної безпеки Швеції та Норвегії готові допомогти у вдосконаленні фізичного захисту Хмельницької АЕС

Фізичний захист атомних електростанцій - одна із важливих складових безпеки не тільки країни, в якій експлуатуються ядерні об'єкти, а й сусідніх держав. Саме з такими переконаннями і готовністю допомогти у впровадженні нових проектів з безпеки 26 листопада цього року Хмельницьку АЕС відвідали представники Регулюючого органу з радіаційної безпеки Швеції та Норвегії.

У рамках програми візиту делегація побувала у машинному відділенні, на блочному щиті управління першого енергоблока, а також оглянула низку об'єктів служби фізичного захисту Хмельницької АЕС.

Під час перебування іноземних гостей були представлені та обговорені проекти з модернізації фізичного захисту першого енергоблока і створення центрального пульта охорони фізичного захисту атомної електростанції.

Перед цим візитом фахівці у галузі радіаційної безпеки Швеції та Норвегії побували з подібним візитом на Рівненській АЕС, де ознайомились з основними проектами щодо вдосконалення фізичного захисту. Після визначення основних проектів щодо забезпечення фізичного захисту на Хме­льницькій АЕС будуть обрані пріоритетні.

Директор з фізичного захисту та спеціальної безпеки НАЕК« Енергоатом» Олег Макаренко зазначив, що це лише початковий етап співпраці з іноземними інвесторами, які підтвердили подальшу участь у фінансуванні цих проектів. Вже на початку наступного року будуть визначені першочергові проекти з удосконалення фіззахисту АЕС, фінансування яких здійснюватиметься спільно з дирекцією Компанії.

Фото Олександра Шустерука