Пріоритети з охорони праці оцінено позитивно

Нещодавно Хмельницьку АЕС з робочим візитом відвідав головний редактор науково-виробничого журналу «Охорона праці» Дмитро Матвійчук. Знайомство з енергетичним об’єктом розпочалось із відвідин навчально-тренувального центру. Для гостя була надана вичерпна інформація щодо підготовки персоналу, який працює на різних напрямках виробництва електроенергії. Пізнавальними стали відвідини повномасштабного тренажера. Представник мас-медіа мав можливість поспілкуватись із інструкторами, які залучаються для підготовки та навчання оперативного персоналу на повномасштабному тренажері, на якому нині здійснюється модернізація. За словами представників навчально-тренувального центру до цього залучені фахівці, які брали участь у його виготовленні та введенні в експлуатацію у 1997 році. Саме завдяки американ­ській фінансовій і тех­нічній допомозі вже понад двадцять років на ХАЕС успішно функціонує тренажер. Модернізація відбувається у рамках програми продовження терміну експлуатації першого енергоблока ХАЕС.

Дмитро Матвійчук також цікавився методологією навчальних процесів з акцентом на радіаційну безпеку, охорону праці, надання першої медичної допомоги. Він оглянув відповідні демонстративні макети. Фахівці розповіли йому, що при проведенні занять інструктори намагаються донести до праці­вників переваги від впровадження сучасних підходів у сфері управління охороною праці для підприємства в цілому та окремо на кожному робочому місці. У працівників, які беруть участь у розробці карт ідентифікації небезпек та оцінки ризиків є унікальна можливість посприяти ще більш ефективній діяльності існуючої системи управління охороною праці. Впровадження ризик-орієнтовного підходу на Хмельницькій АЕС дасть можливість підприємству: систематично виявляти та ефективно усувати недоліки, забезпечуючи охорону праці; ідентифікувати та оцінювати ризики небезпек, які можуть вплинути на результативність системи менеджменту гігієни та безпеки праці, а також визначати та впрова­джувати запобіжні дії для усунення цих небезпек.

У ході візиту гість цікавився діяльністю відділу охорони праці одного з найбільших підприємств Хмельниччини. Тут, як мовиться, є чим пишатись. До речі, два роки тому  на Хмельницькій АЕС розпочато навчання з охорони праці за сучасною методикою, а саме  за модулем «Ризик-орієнтований підхід в системі менеджменту охорони праці»

Корисні напрацювання є й в системі  управління охороною праці, в тому числі гігієни праці та безпеки. На  ВП ХАЕС вона діє відповідно до Положення про систему управління охороною праці на ХАЕС із врахуванням міжнародних стандартів, зокрема OHSAS 18001:2007 та є складовою частиною інтегрованої системи управління Енергоатома.

Показово, що  за результатами Всеукраїнського  конкурсу «Лідер року у сфері управління ризиками»  у номінації «Краще підприємство з впровадження системи управління ризиками» визначено відокремлений підрозділ «Хмельницька атомна електрична станція» ДП «НАЕК» «Енергоатом».

Хмельницька АЕС крім цього стала переможцем Всеукраїнського огляду-конкурсу на присвоєння звання «Краще підприємство з охорони праці». Конкурс започатковано за ініціативи Державної служби України з питань праці у 2017 році. Того року до участі у заході подали заявки 42 підприємства  України. Учасники конкурсу оцінювалися за такими критеріями, як ефективне функціонування системи управління охороною праці, створення безпечних та здорових умов праці, заходи з формування в колективі культури праці, проведення навчань з охорони праці, рівень виробничого травматизму і професійних захворювань тощо. До складу конкурсної комісії увійшли експерти Держпраці, представники міністерств, Держатомрегулювання, центральних та місцевих органів  виконавчої  влади, об’єднань роботодавців та профспілкових організацій, Фонду соціального страхування України.

На розгляд комісії були надані відповідні документи та матеріали, які підтверджують, що Хмельницька АЕС свою діяльність у сфері охорони праці здійснює у відповідності з чинним законодавством України, національними та міжнародними стандартами у сфері управління гігієною та безпекою праці. Участь у конкурсі дала відділу охорони праці  ХАЕС змогу зосе­редити увагу на позитивних напрацюваннях у заданій сфері. Адже специфіка роботи фахівця з охорони праці полягає у критичному, певною мірою песимістичному погляді на виробництво та процеси. Фахівці відділу охорони праці вишукують ймовірні ризики, небезпеки, які потрібно виявити, мінімізувати, усунути.

Під час спілкування із працівниками електростанції Дмитро Матвійчук наголосив, що сьогодні у нашій державі актуальним залишається  зниження рівня травматизму на підприємствах,  необхідність формування в Україні інституту менеджерів з безпеки за зразком європейських країн. Саме цій тематиці велику увагу приділяє творчий колектив журналу «Охорона праці», якому виповнилося 25 років. Крім цього, це є потужним стимулом до вдосконалення системи охорони праці на вітчизняних підприємствах. Інтеграція України до європейського співтовариства, реформування в цьому форматі усіх сфер економіки, імплементація європейських норм в українське законодавство – всі ці процеси стрімко набирають обертів в сучасних реаліях. Так само потребує докорінних змін і сфера охорони праці. Безпека праці на виробництві повинна стати пріоритетним напрямом як для керівників підприємств, так і для працівників. За висновками Дмитра Матвійчука, саме Хмельницька АЕС є одним із тих підприємств, що постійно вдосконалюють такі сфери, як охорона праці, культура безпеки, тощо. Саме такий стан справ породив бажання на базі ХАЕС  у середині лютого під егідою редакції журналу «Охорона праці» провести Всеукраїнський  семінар за такими напрямками, як «Інструменти. Методи ефективної роботи», «Розслідування нещасних випадків», «Реформування сфери охорони праці».

Олександр Щустерук

Фото автора