Присягнули на вiрнiсть громадi

20 листопада відбулася перша сесія Нетішинської міської ради УІІ скликання. Цього разу, що відразу впадає у вічі, місто віддало перевагу молодим. Їм би зберегти у повсякденній рутині притаманний запал і не розпорошитися на дрібниці, позбутися можливих ілю­зій і зосередитися на вирішенні нагальних проблем. Принаймні цього хоче громада, яка втомилася спосте­рігати за політичними чварами, з’ясуванням бізнесових чи особистісних стосунків. Люди чекають продуктивної роботи і реальних результатів кожного дня, а не за тиждень до чергових виборів.

Усі 33 новообраних депутати (З.А.Айбін на першій сесії був відсутній – авт.) урочисто присягнули (текст присяги зачитала найстарший за віком депутат В.С.Андрущенко – авт.) служити громаді і діяти в правовому полі. Дотримуватися Конституції і Законів України та працювати на благо міста і його жителів пообіцяв словами присяги і новий-старий міський голова Олександр Супрунюк. Пізніше в своєму виступі він наголосив, що депутати після набуття повноважень повинні забути про партійні розбіжності і спрямовувати свою діяльність на розвиток міста, на добробут всієї громади. Настанови до об’єднання зусиль для щоденної копіткої роботи виголосила і депутат обласної ради від Нетішина Наталія Коваль, віднайшовши підходящі для цього моменту слова у творах двох світочів української літератури: «Борітеся, поборете…» у Шевченковому «Кавказі» і «Лупайте сю скалу…» у Франкових «Каменярах».

Порядок денний першої сесії був коротким, депутати проголосували за два рішення: про результати чергових виборів депутатів міської ради та визнання їх повноважень, і результати чергових виборів міського голови та набуття ним повноважень. Інформацію про волевиявлення нетішинців озвучила на сесії голова Нетішинської міської виборчої комісії З.Д.Мовчанюк.

Отож, нагадаємо. У передвиборчу боротьбу за мандати депутатів включилися 15 місцевих органі­зацій політичних партій, пробилися в раду менше половини – 7.

Загальна кількість виборців, внесених у списки для голосування, складала 26202 особи. Виборчі бюлетені 25 жовтня поточного року отримали 12170 нетішинців, з них взяли участь у голосуванні 12168. Недійсними визнано 490 бюлетенів. Фактично аналогічна картина і з виборами міського голови, хіба що недійсних бюлетенів там менше на сотню з хвостиком.

Результати голосування наступні (в порядку виголошення на сесії – авт.): «Аграрна партія» - 204 голоси; БПП «Солідарність» - 1293; «За конкретні справи» - 938; Громадський рух «Народний контроль» - 1381; «5.10» - 516; «Свобода» - 1460; «Батьківщина» - 1151; «Опозиційний блок» - 236; «Соціалісти» - 105; «Укроп» - 604; Радикальна партія Олега Ляшка – 310; «Відродження» - 207; «Соціал­-демократична партія України» - 168; «Нова політика» - 180; «Воля» - 2925.

Загалом за 15 партій-претендентів проголосувало 11678 вибор­ців, а за місцеві організації полі­тичних партій, які подолали 5%-й бар’єр, подано 9752 голоси. Кіль­кість голосів виборців, необхідних для отримання одного депутатського мандата не дотягувала й трьох сотень – 286.8235. Цифра з чотирма знаками після крапки неабияк ускладнювала процес підрахунку голосів, комісії було непереливки. Та справившись з непростою арифметикою, вона назвала партії-щасливчики і кількість отриманих ними мандатів. У «Волі» їх 10, по 5 у «Свободи», «Солідарності» і «Народно­го контролю», 4 у «Батьківщини»,                3 мають «За конкретні справи», 2 – «Укроп». Скориставшись нормами виборчого законодавства, дехто з потенційних обранців відмовився від депутатського крісла, поступившись ним на користь іншого із пар­тій­ного списку. Остаточний склад депутатського корпусу, відтак, дещо змінився. Назвемо прізвища усіх 34, які відтепер представлятимуть і обстоюватимуть інтереси громади у міській раді. Депутатами стали З.А. Айбін, В.С.Андрущенко, М.В. Бондюк, М.В.Брожик, Г.Л.Вагнер, Р.В. Веремій, С.М.Вознюк, О.О.Глушаков, І.І.Дем’янюк, І.М.Дорожнюк, С.Ю.Іванов, С.В.Калабський, Ю.М. Камозін, Л.І.Крайчинська, Р.М.Кузів, О.В.Лобода, Ю.І.Максимчук, О.М. Марчук, О.В.Матросова, З.М.Машук, Ю.Г.Мирончук, В.М.Мисько, І.М.Михасик, Д.В.Мосійчук, А.В. Олійник, Л.П.Онофрійчук, В.М.Погонець, М.О.Самохіна, Н.М.Сви­наренко, В.В.Сидорук, С.С.Степанюк, В.П. То­­карчук, О.В.Хоменко, В.О.Щукла.

На посаду міського голови балотувалося 9 кандидатів. Найбільше голосів (6146) нетішинці віддали Олександру Супрунюку, вдруге довіривши йому мерську посаду. Далі – в алфавітному порядку: Бойко В.Ф. – 348, Войтко А.Г. – 339, Євтушок І.І. – 159, Ковальчук М.М. – 843, Літвиненко О.О. – 84, Марчук О.М. – 1694, Софіюк В.І. – 660, Шевчук О.Є. – 1506.

Ольга Сокол

Фото Галини Косік