Продовження терміну експлуатації під контролем

На Хмельницькій АЕС триває робота з виконання заходів щодо продовження терміну експлуатації першого енергоблока. За словами заступника начальника реакторного цеху з реконструкції і модернізації Олега Несміянова, роботи з продовження терміну експлуатації першого енерго­блока зараз тривають згідно із затвердженими графіками. Була проведена робота із укладання договорів на оцінку технічного стану та продовження строку експлуатації посудин реакторного відділення, трубопроводів систем важливих для безпеки (СВБ). Крім цього, проведені торги з оці­нки технічного стану та перепризначення терміну експлуатації устаткування і трубопроводів першого контуру. Проводяться процедури із закупівлі послуги на  проведення фактичних замірів стану вигородки реактора і перепризначення циклів навантаження на обладнання та трубопроводи систем, важливих для безпеки.

- Для реалізації заходів з продовження терміну експлуатації, - розповідає Олег Несміянов, - розроблено та погоджено у встановленому порядку з Держатомрегулювання основні документи, які визначають порядок виконання необхідних робіт. Це  План ліцензування, а також Програма експлуатації енергоблока №1 у понадпроектний період. Програма включає в себе, зокрема, «Перелік систем, елементів і конструкцій енергоблока №1 ВП ХАЕС важливих для безпеки», на яких необхідно виконати низку робіт, що разом із реалізацією заходів, передбачених К(з)ПБ, є основою для продовження строку експлуатації першого енерго­блока. На Хмельницькій АЕС в даний час в усіх її основних технологічних підрозділах функціонують тимчасові профільні групи з продовження експлуатації, так як це робили наші колеги з інших станцій. Тут у пригоді став досвід РАЕС, ЮУ АЕС та ЗАЕС.  Групи сформовані з числа штатного персоналу, без залучення додаткових сил.

Для реакторного цеху найважливішим завданням є продовження терміну експлуатації реакторної установки, устаткування і трубопроводів першого контуру, а також систем важливих для безпеки. Наразі, ведеться ретельна підготовка до проведення обстеження їх технічного стану упродовж ППР-2017.

Наш кор.

Фото Олександра Шустерука